Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Серпня 2024

На підвищення зарплати вчителям необхідно від 48 до 270 мільярдів гривень

Сьогодні є кілька сценаріїв, як підвищити заробітну плату освітянам. Залежно від того, який із цих сценаріїв буде змога профінансувати (поетапне підвищення, одномоментне тощо), держава потребуватиме від 48 до 270 додаткових мільярдів гривень на рік. Наразі фонд виплати зарплат учителям на рік складає приблизно 103 мільярдів гривень.

Про це під час Серпневої конференції-2024 розповів міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

“Ми всі знаємо, куди зараз спрямовуються основні кошти державного бюджету – на війну. І ми знаємо – це не є секретом, – що ми маємо діру в 500 мільярдів у державному бюджеті, і її необхідно закрити, щоб забезпечити перш за все потреби оборони”, – наголосив міністр. Він додав, однак, що дивиться на ситуацію оптимістично, адже вище керівництво країни серйозно налаштоване розв’язати проблему із підвищення зарплат освітян, щойно буде така можливість.

“Безумовно, всі розуміють, що ми формуємо людський капітал, те найважливіше, без чого не може розвиватися країна, ми хочемо якісного прориву, і саме школа, вчитель є творцем нації. І те, що ми зараз маємо [щодо рівня зарплат – ред.], неприйнятне і недостатнє, це всі усвідомлюють на найвищому рівні”, – зазначив Лісовий.

“Зрозуміймо: для того, щоб зараз підняти зарплату освітянам у два рази, треба близько 100 мільярдів гривень”, – додав Сергій Бабак, Голова комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України. Він також нагадав про те, що ввесь державний бюджет України іде на потреби Збройних Сил: міжнародні партнери не фінансують війну, натомість фінансують українську освіту, медицину, соціальні видатки, пенсії. 

“Це безцінна допомога під час війни, – наголосив депутат. – А тепер уявіть собі, як важко пояснити нашим партнерам, при тому, що ми кожен бюджетний рік починаємо з мінусу й непідтвреджених партнерських грошей, чому ми щоразу індексуємо заробітні плати. Нам складно пояснити це партнерам, але ми хочемо втримати людей [учителів – ред.] у професії”.

Читайте також: “МОН планує розширювати “Школу супергероїв” – Лісовий”.

Титульне зображення: трансляція Серпневої конференції-2024 з YuoTube-каналу МОН


Обговорення