Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Березня 2024

На що педагогам слід звернути увагу під час підготовки до сертифікації: поради експертки

Сертифікація – це прозорий і відкритий метод для освітян і освітянок підтвердити свої професійні знання й рівень сформованості ключових компетентностей. Крім того, сертифікованим учителем може стати не лише педагог із багаторічним досвідом роботи, а й учитель-початківець, що дає змогу “розкрити” потенціал молодого фахівця, швидше піднятися сходинками кар’єрного зростання й отримати надбавку до заробітної плати.

Рекомендації, на що слід звернути увагу під час підготовки до сертифікації й під час її проходження, від Людмили Котикової, доцентки кафедри філологічних дисциплін і методики їх викладання Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського й експертки з сертифікації, опублікувала Державна служба якості освіти.

  • Педагогам і педагогиням варто заздалегідь опрацювати нормативні документи й програму незалежного тестування фахових знань і вмінь зі свого предмета.
  • Обов’язково необхідно вивчити матеріали минулих сертифікацій й вимоги на сайті ДСЯО (рубрики “Учителю” й “Експерту“). Це дасть змогу наперед зрозуміти, на що звертають увагу експерти під час оцінювання.
  • Під час проведення уроку в межах сертифікації не варто експериментувати з новими методами й формами. У такому випадку як учитель, так і учні можуть відчувати себе знервовано, невпевнено й некомфортно, а тому заняття може вийти не таким, як планувалося.
  • Репетирувати уроки з учнями й ученицями також не слід. Експерти – це вчителі з досвідом, тому вони точно зможуть відрізнити відпрацьовані заняття від звичайних, робочих.
  • Якщо процедуру проведення сертифікації порушили, про це слід говорити не в соцмережах, а на офіційному рівні.
  • Не варто порівнювати себе з іншими, боятися й нервувати Сертифікація – лише чергове випробування, перевірка себе для себе ж. А найважливіша оцінка роботи педагога – це насамперед думка учнів і учениць.
  • Учителям, які “не набрали поріг” на одному з етапів сертифікації слід критично проаналізувати свою педагогічну діяльність і зробити висновки. Однак варто пам’ятати, що “не пройшов сертифікацію” – не означає, що ви поганий учитель. Цей результат засвідчує лише те, що вам є що вдосконалювати.

“Учитель, який любить дітей, знає свій предмет і вміє навчати, однозначно буде сертифікований. … Ця інновація, безперечно, створює нові можливості для тих учителів, які прагнуть до саморозвитку, постійного самовдосконалення та якісних перетворень у системі освіти”, – додала Людмила Котикова.

Раніше ми розповідали, що освітян і освітянок запрошують на розбір завдань першого етапу сертифікації педагогів.

Титульне фото: “Укрінформ”


Обговорення