Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Грудня 2021

На Сумщині суд скасував наказ про відсторонення вчительки

На Сумщині Роменський міжрайонний суд визнав незаконним наказ про відсторонення невакцинованої вчительки.

Суд ухвалив рішення 6 грудня, мовиться в сюжеті “Суспільне Суми”, пише УП Життя.

Позивачка, Ганна Поліщук, працює у школі №2 в Ромнах учителькою англійської мови. В школи є 30 днів на оскарження рішення. Якщо його не буде, то рішення по завершенні цього строку стане чинним.

Позов до суду вчителька подала 10 листопада з вимогами скасувати наказ про відсторонення, поновити її на роботі й виплатити зарплату за весь час “вимушеного прогулу”. Раніше вона не надала адміністрації школи сертифікат про щеплення проти COVID-19 або про протипоказання до вакцинації. Ганну Поліщук відсторонили, а її уроки вів інший педагог.

У позові вчителька послалася на Конвенцію з прав людини, заборону дискримінації за будь-якими ознаками й на статтю 25 Кодексу законів про працю (про заборону під час укладання трудового договору вимагати документи, які не передбачені законодавством).

Водночас відповідачка, директорка Роменської ЗОШ №2 Олена Юракова, зазначила, що є рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та стаття 117 Конституції (про те, що Кабмін видає постанови й розпорядження, які є обов’язковими до виконання).

Також директорка посилалася на наказ Міністерства охорони здоров’я про перелік професій, які підлягають обов’язковій вакцинації.

Вона пояснила, що якби не відсторонила вчительку, мусила би заплатити штраф до 170 тисяч гривень.

Суд задовольнив позов частково. Зокрема, скасували наказ директорки про відсторонення, відхилили вимогу відшкодувати гроші.

Нагадаємо, відсторонення вчителів почалося 8 листопада. Станом на 3 грудня відстороненими залишалися понад 2 тисячі вчителів.

Фото: автор – JanPietruszka, Depositphotos


Обговорення