Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Липня 2024

Нарахування учасникам НМТ-2024 балів за завдання з математики, які містили помилки: роз’яснення від УЦОЯО

Декому з учасників і учасниць цьогорічного Національного мультипредметного тесту перерахували підсумкові бали. Це, зокрема, пов’язано з тим, що в завданнях із математики від 17 та 21 червня виявили технічні помилки.

З огляду на це в Українському центрі оцінювання якості освіти оприлюднили докладне роз’яснення про нарахування балів.

В УЦОЯО звертають увагу, що в персональних кабінетах майбутніх вступників розмістили результати уже після врахування змін, визначених апеляційною комісією (з огляду на ці помилки). Тобто вони є остаточними.

Зокрема, завдання з математики №18 від 17 червня мало таку умову:

Водночас завдання №18, яке учасники й учасниці НМТ виконували 21 червня, виглядало так:

В УЦОЯО розповіли, що не в усіх абітурієнтів і абітурієнток ці завдання були під номером 18. Адже для уникнення списування їх групували й перемішували. Тому учасники й учасниці могли бачити завдання з помилкою під номером 16, 17 або 18. Перевірити, під яким номером воно було, можна, переглянувши оновлену картку результатів у Персональному кабінеті.

Наприклад, у наведеній нижче картці видно, що учасник виконував завдання, у якому трапилася помилка (№18 у системі УЦОЯО), під номером 16.

В УЦОЯО також наголосили, що одним із завдань апеляційної комісії є не допустити порушення прав учасників, а не нарахувати їм “додаткові”, необґрунтовано отримані бали”. Тому рішення стосувалося не просто збільшення результату, а врахування всіх можливих відповідей з урахуванням допущених помилок.

Зокрема, у завданні №18 від 17 червня до питання 1 правильною є відповідь Г, до питання 3В, а в питанні 2 допущена помилка, тому учасники й учасниці могли обратиА, або Б, або Д. Отже, як правильну зараховували одну з відповідей:

  • 1Г, 2А, 3В;
  • 1Г, 2Б, 3В;
  • 1Г, 2Д, 3В;

Водночас у завданні №18 від 21 червня до питання 1 правильною є відповідь А, до питання 2В, а до питання 3 – через некоректне формулювання – Б, або Г, або Д. Тому, як правильну зараховували одну з таких відповідей:

  • 1А, 2В, 3Б;
  • 1А, 2В, 3Г,
  • 1–А, 2В, 3Д.

Звертаємо увагу, що в завданнях на встановлення відповідностей кожну логічну пару оцінюють окремо. Тобто помилка в одному питанні не впливає на визначення відповідей на інші.

“Тож результат учасника в Персональному кабінеті може відрізнятися лише на 1 тестовий бал порівняно з тим, що був відображений на екрані тестової платформи”, – пояснили в УЦОЯО.

У центрі також перепросили за утруднення через помилку верстання завдання з математики в тесті від 17 червня і некоректне формулювання одного з питань від 21 червня.

“Сподіваємося, що попри цей недолік усі тестовані отримали за підсумками вступного випробування заслужений результат”, – додали там.

Читайте також: “Кому з учасників НМТ-2024 анулюють результати – коментар директорки УЦОЯО”.

Титульне фото й зображення в тексті: УЦОЯО


Обговорення