Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Жовтня 2024

Народна депутатка запропонувала зменшити кількість предметів на НМТ–2025

Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій народна депутатка Юлія Гришина запропонувала зменшити кількість предметів, які майбутні абітурієнти й абітурієнтки складатимуть у межах Національного мультипредметного тесту у 2025 році.

Про це народна депутатка повідомила на своїй Facebook-сторінці.

За її словами, під час засідання члени Комітету розглядали законопроєкт №12053 “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2025 року”. Зокрема, Комітет рекомендував провести НМТ–2025 за моделлю минулого року (3 обов’язкові предмети + 1 предмет за вибором).

Водночас, за словами Юлії Гришиної, МОН також розглядало можливість впровадити 5 предметів на НМТ у 2025 році,

“3 роки пандемії COVID-19, 3-й рік повномасштабного вторгнення росії в Україну. Щороку – Усе гірші результати складання НМТ, Усе більші освітні втрати й відтік абітурієнтів за кордон. Цьогоріч кількість вступників на бакалаврат до українських ЗВО скоротилася на третину порівняно з 2023 роком”, – розповіла вона.

Народна депутатка також наголосила, що в таких складних умовах основне завдання – “зберегти українську систему освіти та наших дітей в цій системі”. Натомість посилення вимог до правил вступу, на її думку, жодним чином не корелює з досягненням цієї мети. Тож вона утрималася від голосування за законопроєкт, який розглядав Комітет.

“Вважаю, що всі зусилля зараз необхідно спрямувати на створення безпечних умов навчання, покращення якості освіти та захист наших дітей”, – резюмувала Юлія Гришина.

Звертаємо увагу, що законопроєкт №12053 має ухвалити Верховна Рада. Лише після цього Міністерство освіти і науки зможе затвердити Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2025 році, яким керуватимуться заклади освіти під час вступної кампанії.

Читайте також: “НМТ-2024: які тенденції та виклики підсвітили результати національного мультипредметного тесту – пояснює Тетяна Вакуленко”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення