Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Жовтня 2023

Наскільки українські підлітки обізнані з прийомами роботи з текстом: дослідження PISA-2018

У відкритому доступі з’явився 29 випуск “PISA-2018. Україна у центрі уваги”, який присвячений дослідженню обізнаності 15-річних підлітків із різними прийомами роботи з текстом.

Про це повідомив Український центр оцінювання якості освіти.

Ознайомитися з даними дослідження можна нижче або за посиланням.

Згідно з результатами дослідження, 15-річні підлітки вважають найбільш ефективними прийомами для розуміння й запам’ятовування тексту:

  • стисле узагальнення його змісту своїми словами (56% опитаних);
  • підкреслення його важливих частини (49%);
  • обговорення його змісту з іншими (34%).

Водночас 33% підлітків уважають найбільш беззмістовним заняттям для запам’ятовувавння тексту – прочитання його вголос комусь іншому.

Як стверджують дослідники, середнє значення індексу знання прийомів роботи для розуміння та запам’ятовування тексту в Україні близьке до середнього по країнах ОЕСР.

Водночас в Україні значення індексу знання прийомів роботи для написання стислого переказу тексту нижче, ніж у інших державах, які взяли участь в опитуванні.

Дослідники також зазначили, що думка кожного третього учня в Україні щодо корисності тих чи тих прийомів для написання стислого переказу тексту сходиться з висновками експертів і відповідає середнім результатам в інших державах.

В Україні вищий рівень обізнаності з прийомами роботи з текстами для розуміння, запам’ятовування та написання стислого переказу мають:

  • учні у великих містах,
  • учні у спеціалізованих закладах освіти,
  • дівчата,
  • учні з вищим соціально-економічним статусом батьків.

Принагідно зауважимо, що згідно з даними PISA-2018, чим вищий рівень обізнаності з прийомами роботи для розуміння, запам’ятовування та написання стислого переказу тексту мають учні, то вищі в них результати з читання.

PISA-2018_UKRinFocus_-29_September

Нагадаємо, що восени 2022 року Україна успішно провела основний етап міжнародного дослідження якості освіти PISA. Оприлюднення національного та міжнародного звітів за результатами цього циклу дослідження відбудеться 5 грудня 2023 року.

Читайте також: “Розвиток креативного мислення в школах: способи впровадження та основні проблеми – дослідження PISA”.

Титульне фото –УЦОЯО; інфографіка в тексті – PISA-2018.


Обговорення