Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Січня 2020

Наступний навчальний рік буде роком математики

Президент Володимир Зеленський підписав указ про оголошення 2020/2021 навчального року Роком математичної освіти.

Документ глава держави підписав 30 січня.

Зокрема указ передбачає:

  • упровадження у навчання сучасних практико-орієнтованих засад, у тому числі з використанням ресурсів PISA, підвищення якості навчально-методичного забезпечення вивчення математики, зокрема підручників та навчальних посібників з математики;
  • розроблення електронних навчальних ресурсів, спрямованих на розвиток математичної компетентності учнів, застосування математичних інструментів для розв’язання ігрових та стратегічних задач різного рівня складності;
  • створення умов для забезпечення сучасного рівня викладання математичних дисциплін, зокрема із застосуванням ефективних технологій формування та розвитку математичної компетентності учнів з урахуванням найкращих вітчизняних та міжнародних практик, вивчення та впровадження досвіду держав, які демонструють високі показники з математичної компетентності за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA;
  • забезпечення належної організації запровадження з 2021 року обов’язкового зовнішнього незалежного оцінювання з математики тощо.

“Останні 5 років для усієї освітньої спільноти було очевидно, що в Україні поглиблюється проблема з доступом до якісної математичної освіти. Ми маємо чудові результати з міжнародних олімпіад, і в цьому – величезна заслуга наших вчителів, але, на жаль, більшість дітей почали втрачати мотивацію до навчання.

Очевидно, що року недостатньо, аби виправити всі проблеми з нашою математичною освітою. Але ми можемо впровадити найбільш нагальні й потрібні нашим дітям та освітянам новації, а також закріпити думку про те, що математика потрібна всім, бо вона – про наше щоденне успішне і заможне життя в сучасному світі”, – прокоментувала указ президента міністерка освіти і науки Ганна Новосад.

Нагадаємо, наприкінці минулого року оприлюднили результати міжнародного дослідження якості освіти PISA, в якому Україна взяла участь вперше. Дослідження показало проблеми українських 15-річних школярів з математикою – понад третина не досягнули базового рівня знань.

Читайте також “Математика у PISA-2018: результати і висновки”

Також раніше проведене моніторингове дослідження випускників початкової школи показало, що проблеми українських учнів з математикою починаються ще в перших класах.

МОН зробило обов’язковим ЗНО з математики для випускників шкіл, як один з кроків до подолання проблеми.

“Нова українська школа”

Фото: автор – olly18, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення