Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Лютого 2018

Національні громади зможуть впливати на час для вивчення рідної мови в школі

Національні громади зможуть впливати на навчальний план школи, в якому зазначається кількість годин на вивчення рідної мови.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей під час консультації з національними громадами щодо мовної статті проекту закону “Про загальну середню освіту”, передає прес-служба МОН.

Кількість навчальних годин, що витрачається на той чи інший предмет, визначається навчальним планом. Базові навчальні плани закладені у Державний стандарт. Так, у КМУ вже чекає на прийняття Держстандарт початкової освіти. У ньому передбачено 4 базові навчальні плани, зокрема ті, що стосуються навчання національних меншин. Там ми заклали, що школа сама визначатиме, скільки годин відвести на вивчення рідної мови, а скільки на іноземну“, – розповів Хобзей.

Також представники кримських татар попросили внести зміни до пункту 3 мовної статті, де зазначено, що національним меншинам та корінним народам України гарантується право вивчення рідної мови в закладах середньої освіти або через національні культурні товариства.

Розумієте, для нас важливо, аби можливості вивчати рідну мову в школі також забезпечувалися державою, а не лише гарантувалися. Бо гарантуватися – це право, яке може як підтримуватися, так і не підтримуватися з боку держави“, – зазначив голова Громадського об’єднання “Кримський інститут стратегічних досліджень” Арсен Жумаділов.

Хобзей відповів, що скільки слово “забезпечується” жодним чином не змінює задуму і цілей статті, МОН не має заперечень щодо його додавання у відповідний пункт.

Раніше на консультаціях заступник міністра розповів, що в проекті закону про середню освіту прописана можливість для приватних шкіл обирати мову навчання.

Нагадаємо, що лідери угорської громади відмовились від консультацій щодо мови викладання в школах.

14 лютого Кабмін схвалив законопроект, який має збільшити перехідний період впровадження мовної статті закону “Про освіту” до 2023 року.

Також МОН розробило Дорожню карту імплементації статті 7 закону “Про освіту”.

Фото: pexels.com


Обговорення