Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Жовтня 2023

Необхідно відновити обов’язкове проведення конкурсів на посади директорів ЗЗСО – освітній омбудсмен

До повномасштабної війни більшість керівників закладів загальної середньої освіти обирали на посаду за результатами конкурсу, який проводили відповідно до вимог статті 39 Закону України “Про повну загальну середню освіту”. Але у травні 2022 року до статті 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” були внесені зміни, згідно з якими під час дії воєнного стану керівники ЗО можуть бути призначені на посаду без відбору.

В Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова пояснили, чому необхідно відновити обов’язкове проведення конкурсів на посади директорів ЗЗСО освіти там, де дозволяє безпекова ситуація.

Публікуємо роз’яснення майже в незмінному вигляді.

Проведення таких конкурсів – це:

  • прояв демократії, прозорості та справедливості;
  • можливість оновити управлінський менеджмент і знайти гідних кандидатів, які готові змінювати ЗО, здійснювати реформу НУШ, змінювати освіту в цілому.

Саме від директора залежить, у якому напрямі розвиватиметься школа. Проведення таких конкурсів, зазвичай, широко висвітлювалося в медіа, і громадськість мала змогу ознайомитися з кандидатами, унеможливити призначення одіозних, “своїх”, замішаних у корупційних діях осіб, проконтролювавши цей процес.

У травні 2022 року до статті 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” були внесені зміни, якими визначено, що під час дії воєнного стану керівники комунальних підприємств, установ, організацій (до яких також належать керівники ЗЗСО) можуть бути призначені на посади без конкурсу на підставі:

  • заяви від кандидата,
  • особової картки встановленого зразка,
  • документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства.

Після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з цього дня, на посади має бути оголошено відбір. Граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено без конкурсу, становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Фактично конкурси на посади керівників ЗЗСО не скасовані: стаття 39 Закону України “Про повну загальну середню освіту” є чинною. Але тепер влада громади може обирати: проводити конкурс – чи призначати директорів без конкурсу. Водночас вибори ректорів закладів вищої освіти не скасовані, їх проводять і зараз, зокрема у прифронтових областях. Наприклад, відбулися вибори ректорів Миколаївського національного аграрного університету та Запорізького державного медико-фармацевтичного університету тощо.

За моніторингом Офісу освітнього омбудсмена, у 2023 році проводили конкурси на посаду директорів ЗЗСО:

Однак більшість громад скористалися можливістю призначити директорів без конкурсу.

До освітнього омбудсмена надходять скарги щодо призначень на посади керівників ЗЗСО. Викладені у цих скаргах факти та моніторинг соціальних мереж свідчать про наявність проблем у цій сфері, зокрема, закритість, непрозорість, призначення осіб, щодо яких є сумніви, чи здатні вони виконувати якісно та професійно посадові обов’язки, а в деяких випадках призначення має ознаки недоброчесного рішення.

В Офісі освітнього омбудсмена зазначають, що наразі триває складний період реформи НУШ у базовій середній освіті, попереду реформа профільної школи, тому громадам варто продовжувати застосовувати демократичні, прозорі та антикорупційні інструменти, які були закладені до війни, зокрема, конкурси на посади керівників ЗЗСО.

Сергій Горбачов вважає, що там, де дозволяє безпекова ситуація, варто повернутися до відкритих конкурсів на посади директорів. Зрозуміло, що їх не варто проводити на тимчасово окупованих територіях та у прифронтових областях, де ведуться активні бойові дії.

Крім того, в Офісі освітнього омбудсмена підготували та надіслали лист до Верховної Ради України з пропозицією внести зміни до законодавства – відновити обов’язкове проведення конкурсів на посади директорів ЗЗСО там, де це дозволяє безпекова ситуація.

Читайте також:Доступ до укриттів, переведення вихованців і почергове зарахування в групи: уряд вніс зміни до Положення про ЗДО”.

Титульне фото: freepik


Обговорення