Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Січня 2023

НМТ-2023: коли чекати на остаточне рішення щодо формату й списку обов’язкових предметів

МОН узгоджує деталі щодо проведення НМТ-2023: які предмети будуть обов’язковими, а які відійдуть до “варіативного компоненту”, скільки днів триватиме тестування. Рішення обіцяють ухвалити найближчим часом.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. 

За словами міністра, відповідний підкомітет працює над тим, щоб обрати оптимальний законопроєкт із поданих на розгляд щодо організації НМТ-2023.

Як зауважує депутат Верховної Ради України Роман Грищук, НМТ є необхідною альтернативою ЗНО з огляду на вимоги безпеки. Він має відбутися аналогічно до 2022 року – як комп’ютерне тестування без відкритої частини, з декількома предметами за один раз.

Однак для законного проведення підсумкового оцінювання в такій формі необхідно змінити законодавство. Наразі у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроєктів:

  • 8228 – копія законопроєкту минулого року: система вступу, яка прописана в законі, на 2023 може не діяти, і МОН вирішує питання щодо формату вступу;
  • 8228-1 – законопроєкт, який подало МОН, аналогічний до попереднього;
  • 8228-2 – законопроєкт депутатів комітету освіти.

Відмінності проєкту 8228-2 від решти, за словами Романа Грищука, такі:

  • ЗНО у формі НМТ у два дні:
  • перший день (обов’язковий) – українська мова і математика;
  • другий день (варіативний) – історія України чи іноземна мова; предмет на вибір.

“Чому зареєстрований комітетський законопроєкт? Це відповідь на попередню пропозицію МОН робити НМТ в один день з чотирма обов’язковими предметами (українська мова, математика, історія України й англійська мова)”, – пояснює депутат. З погляду освітнього комітету ВР, складати чотири предмети за день, без можливості вибору хоча б частини предметів – велике навантаження на випускника.

Водночас, за словами Сергія Шкарлета, МОН намагалося врахувати побажання абітурієнтів та їхніх батьків. Після оголошення громадського обговорення до міністерства надійшло 237 пропозицій – основними, часто повторюваними були дві:

  • проведення НМТ в один день з безпековою метою;
  • уведення варіативного компоненту.

Як зазначив Сергій Шкарлет, на сьогодні МОН схиляється до варіанту, за якого українська мова, історія України та математики залишаться обов’язковими предметами, а іноземні мови й дисципліни природничого циклу (фізика, хімія, біологія) можна буде обрати як варіативні.

МОН та освітній комітет Верховної Ради сходяться на тому, що рішення щодо формату НМТ необхідно ухвалити якнайшвидше, адже у січні-лютому традиційно починається реєстрація на підсумкове тестування випускників.

Читайте також: “Вступна кампанія 2023: планують замінити ЗНО на розширений НМТ”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – pressmaster, Depositphotos


Обговорення