Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Січня 2023

Нові правила працевлаштування за сумісництвом: освітяни не зможуть поєднувати види діяльності в робочий час

Юридичний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України узагальнив основні зміни в трудовому законодавстві з 1 січня 2023 року.

З повним переліком та аналізом змін можна ознайомитися за посиланням.

Зокрема, у матеріалі йдеться про таке:

  • нові соціальні гарантії з 1 січня 2023 року: мінімальна заробітна плата складатиме у місячному розмірі – 6 700 грн; прожитковий мінімум – 2 589 грн (є докладний перелік прожиткових мінімумів для різних соціальних та демографічних груп);
  • новий порядок організації військового обліку;
  • єдина державна система цивільного захисту (зокрема, продовжено на всій території України карантин до 30 квітня 2023 року);
  • вимоги щодо діяльності пунктів незламності;
  • зміна Порядку обчислення середньої зарплати;
  • відпустки військовослужбовцям під час дії воєнного стану;
  • порушення прав у сфері праці (мобінг);
  • робота за сумісництвом.

Про роботу за сумісництвом Профспілка дала такі роз’яснення:

  • Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306 скасована постанова від 03.04.1993 № 245 “Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій”, а розпорядженням № 1047-р цього ж дня скасований наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 “Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій”.
  • Визначено, що при укладенні трудового договору про сумісництво необхідно враховувати норму статті 102-1 КЗпП України про те, що сумісництво – це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Тобто при укладенні трудового за сумісництвом працівнику необхідно встановити графік роботи, який є поза робочими часом за основним місцем роботи.

ЦК Профспілки звернувся до МОН, Уряду та профільного Комітету ВРУ з приводу необхідності у зв’язку зі скасуванням постанови КМУ “Про роботу за сумісництвом відновлення Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій” № 245.

Профспілка працівників освіти і науки наголошує, що скасування цього Переліку позбавляє можливості багатьох висококваліфікованих фахівців, серед яких педагогічні, науково-педагогічні працівники, а також працівники відділів та управлінь освіти, інших органів, які переважно є вчителями та викладачами, виконувати зазначені види робіт впродовж основного робочого часу, забезпечуючи налагоджений освітній процес.

Зокрема роботою, яка не вважалася сумісництвом, визнавалася педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік. Саме цей вид роботи виконували педагогічні працівники

  • методичних установ,
  • закладів післядипломної освіти,
  • органів управління освіти,
  • інших установ та закладів,

викладаючи предмети, курси, працюючи вчителями, викладачами, керівниками гуртків у закладах загальної середньої, професійно-технічної, позашкільної, вищої чи фахової передвищої освіти та отримували за цю роботу оплату з погодинного розрахунку, одночасно з зарплатою за основним місцем роботи.

Детальніші роз’яснення щодо питання змін у порядку оформлення сумісництва Профспілка дає в цьому листі.

ЦК Профспілки “вважає, що конче необхідно відновити Перелік робіт, які не є сумісництвом, удосконаливши його відповідно до вимог сучасного моменту”.

Читайте також: “Усі борги по лікарняних виплатять протягом січня, а статусні виплати будуть подовжені автоматично, – Мінсоцполітики”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos


Обговорення