Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Серпня 2023

Новий випуск “Запитати у фахівця”: чи мають право батьки забирати дітей з укриття садочка під час повітряної тривоги

У новому випуску інформаційно-медійної рубрики “Запитати у фахівця” від УІРО Олена Швачова, головна спеціалістка відділу дошкільної освіти МОН, розповіла, чи мають право батьки забирати дітей з укриття під час повітряної тривоги та якими в мають бути дії вихователя в такому випадку.

Переглянути повні випуски рубрики можна на Youtube-каналі ВГО “Асоціація працівників дошкільної освіти” за посиланням. Зокрема, в останньому випуску фахівчиня відповідає на питання:

  • чи може відповідальна особа за безпеку життєдіяльності дитини, особливі потреби або цивільний захист виконувати свої обов’язки, якщо не проходила навчання;
  • які є вимоги на законодавчому рівні до облаштування укриттів.

За словами фахівчині, батьки не можуть забирати дитину з укриття під час повітряної тривоги, а педагог, відповідно, не може відпустити її зі сховища навіть на прохання батьків. Крім того, учитель не має залишати інших дітей без нагляду й уваги.

Варто зазначити, що в Україні передбачена кримінальна відповідальність за неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя й здоров’я дітей (стаття №137 ККУ) та за ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані (стаття №136 ККУ). Тому педагогічні працівники мають діяти винятково згідно з інструкціями, які затверджені наказом закладу освіти.

Забираючи дитину з укриття під час повітряної тривоги, батьки наражають на небезпеку себе, свою дитину, а також учителя, який під час небезпеки змушений буде вийти зі сховища. Якщо батьки прибули до закладу освіти під час оголошення сигналу “Повітряна тривога”, вони мають право перебувати в укритті разом зі своїми дітьми поки небезпека не мине.

Раніше ми розповідали про те, як вирішуватимуть проблему з укриттями в школах, де немає підвалів.

Титульне фото: dumskaya.net


Обговорення