Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Липня 2023

Обсяг бюджетних коштів на зарплати освітянам у 2023 році на 20,5 млрд грн менший, ніж торік – Лісовий

Цього року в Держбюджеті України на зарплати педагогів передбачено на 20,5 мільярда гривень менше, ніж у 2022 році. Водночас модернізація освіти й нові стандарти ставлять перед учителями нові вимоги.

Про ситуацію розповідає “Укрінформ”, посилаючись на слова міністра освіти і науки України Оксена Лісового.

“Державним бюджетом України на 2023 рік граничний обсяг освітньої субвенції, видатки якої спрямовуються на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, скорочено більш ніж на 20,5 мільярда гривень (19 %) порівняно з 2022 роком, – зазначив він.

Скорочення видатків пов’язане насамперед із переспрямуванням коштів на оборонні потреби й подолання наслідків російської агресії.

Водночас, за словами міністра, на сучасному етапі модернізації системи освіти, введення нових освітніх стандартів значно зростає роль учителя як активного суб’єкта педагогічного процесу, підвищені вимоги до його якостей, соціальної і професійної позиції, що відображено в Концепції Нової української школи.

Відповідно для заохочення освітян з високим рівнем педагогічної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання й новими освітніми технологіями, наказом Міністерства освіти і науки від 16.01.2023 №35 “Про деякі питання проведення сертифікації педагогічних працівників у 2023 році” впроваджено проведення сертифікації вчителів української мови й математики базової середньої освіти.

“Щоб заохотити вчителів, керівники закладів освіти мають право встановлювати працівникам підвищені посадові оклади (ставки заробітної плати), надбавки і доплати за окремі види діяльності у розмірах, визначених нормативними актами з оплати праці”, – додав Лісовий.

Читайте також: “Світовий банк надав Україні 63 млн євро на оплату праці педпрацівників”.

Фото: Євген Бородавко, ГС “Освіторія”


Обговорення