Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Червня 2021

Одна перевірка ЗНО замість двох – як це пояснюють у центрі, який проводить тестування

Цьогоріч Український центр оцінювання якості освіти зменшив кількість екзаменаторів для перевірок робіт ЗНО, через що роботи перевірялися лише один раз і одним педагогом.

Таке повідомлення з’явилося на сайті центру.

В попередні роки застосовували “подвійну перевірку” робіт ЗНО. Вона використовувалася для завдань відкритої форми з математики, української мови і літератури та іноземних мов. Цьогорічну зміну центр пояснює нестачею коштів, яка виникла, зокрема, через підвищення окладів педпрацівників.

Днем раніше про перевірку робіт лише одним екзаменатором уже з обуренням написав Тарас Ткачук на своїй fb-сторінці. Зокрема, він вказував на такі недоліки одинарної перевірки:

  • екзаменатори – це люди, які можуть утомитися й помилитися.
  • під час другої перевірки письмових робіт з мови найчастіше коригується оцінка за зміст письмового висловлення, адже саме тут буває різниця в кілька балів.
  • під час другої перевірки робіт з мови вирівнюються й деталізуються вимоги до творів з різних регіонів.

В УЦОЯО повідомляють, що таке рішення цілком законне, оскільки методику перевірки робіт визначає сама організація і це не потребує погодження з міністерством.

Разом з тим, у центрі переконують, що вони мінімізували ризики пов’язані з одинарною перевіркою:

  • Посилили підготовки екзаменаторів (провели онлайн-тренінги про критерії оцінювання та з практичним розбором випадків в розбіжності в оцінюваннях).
  • Розширили коло регіональних фахівців, яких залучили до розроблення схем оцінювання завдань ЗНО. Завдяки цьому схеми оцінювання стали більш деталізованими та чіткими.
  • Переформатували роботу старших екзаменаторів. Вони зобов’язані були не тільки допомагати екзаменаторам перевіряти неоднозначні роботи, але й на системній основі перевіряти по декілька робіт за кожним екзаменатором у групі.
  • Створили при центрі консультативну групу для оперативного надання в реальному часі консультацій та рекомендацій щодо оцінювання “проблемних” робіт.

Раніше ми писали, що обов’язкове ЗНО з математики скасовувати не планують.

Фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos


Обговорення