Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Травня 2024

“Один урок на місяць, але на повний день”: Оксен Лісовий розповів, як з 1 вересня зміниться викладання “Захисту України”

Для українських старшокласників і старшокласниць повністю переписали освітню програму дисципліни “Захист України”. Зокрема, звідти прибрали все, що стосувалося радянського підходу. У Міністерстві освіти і науки планують, що викладати предмет по-новому почнуть уже з 1 вересня 2024 року.

Про це розповів міністр освіти і науки Оксен Лісовий в інтерв’ю для порталу Hromadske.

Крім того, за словами міністра, для закладів освіти також оновили рекомендований перелік обладнання, яким мають бути оснащені класи, і розробили методику організації освітнього простору та процесу навчання.

Як розповів Оксен Лісовий, оновлена програма “Захисту України” складатиметься з 6 модулів. Серед них:

  • домедична допомога з елементами тактичної медицини;
  • топографія;
  • тактика;
  • інженерія: навички управління БпЛА, радіозв’язку тощо.

“Завдання дисципліни “Захист України” – дати молодому громадянину усвідомлене розуміння того, для чого захищати державу, чому це вигідно йому особисто, чому держава є важливим інструментом досягнення його особистого успіху та безпеки. І далі – навички того, як саме він може захищати її”, – додав міністр.

Раніше ми публікували докладний матеріал про те, як зміниться викладання “Захисту України” найближчим часом. Ознайомитися з ним можна за посиланням.

Зокрема, у грудні 2023 року на оновлення дисципліни з державного бюджету виділили 1,74 мільярда гривень. Вони підуть на:

  • нове технічне оснащення кабінетів;
  • обладнання з домедичної допомоги й загальновійськових дисциплін;
  • закупівлю дронів.

Як повідомив міністр освіти і науки, в Україні функціонуватиме мережа приблизно з тисячі навчальних центрів для викладання “Захисту України”. Закупити необхідне обладнання для них мають у травні-червні.

“У регіонах уже формується своя мережа. Завершуємо підготовку списків необхідного обладнання, щоб передати на погодження Міністерству оборони”, – додав Оксен Лісовий.

За його словами, навчальні центри працюватимуть кущовим методом: один центр на 5-10 шкіл, зокрема, й сільських. У них навчатимуться всі учні старшої школи – дівчата й хлопці. На вивчення “Захисту України” передбачили півтори години на тиждень, які “трансформують в один урок на місяць, але на повний день”.

Оксен Лісовий також повідомив, що на навчання вчителів “Захисту України”, яке розпочнеться найближчим часом, цьогоріч заклали 100 мільйонів гривень.

“”Захист України” викладатимуть у навчальних центрах педагоги, які займаються лише цією дисципліною. Сьогодні її покладають як додаткове навантаження на вчителів фізкультури, історії чи інших предметів. Але для нас важливо підібрати людей, які будуть завантажені винятково цим предметом 100% свого робочого часу”, – наголосив він.

Крім того, міністр освіти і науки розповів, що в МОН передбачили супервізію для вчителів, яку протягом року здійснюватимуть інституції, що проводили навчання. До цього долучаться Міноборони й громадські організації, зокрема:

  • Марія Берлінська та Victory Drons;
  • “Військова школа “Боривітер””;
  • “Солом’янські Котики”.

“Наше завдання не мілітаризувати суспільство, а сформувати у нього оборонну свідомість та осмислений підхід до важливості цього захисту. Хочемо надати спокійну психологічну установку громадянину, що війна може стати складником нашого життя, і це не катастрофа чи трагедія, якій не можна протистояти. Навпаки: ми спроможні захищатись і знаходити для себе різні ролі: як у контексті армії, так і в контексті цивільних дій”, додав він.

Читайте також: ““Уявіть урок “Захисту України”, де дівчат вчать стріляти та керувати дронами”: на Київщині створили Центр військово-патріотичної підготовки”.

Титульне фото: M&M Photography, Стрий


Обговорення