Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Жовтня 2024

Оголосили авторку та читця Радіодиктанту національної єдності – 2024

Текст для цьогорічного Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності напише письменниця Оксана Забужко, а читатиме його поет і нині військовослужбовець Павло Вишебаба.

Про це в етері “Українського радіо” розповіли керівник проєкту Дмитро Хоркін і координаторка радіодиктанту Юлія Шелудько, повідомляє “Суспільне мовлення”.

Раніше ми розповідали, що Радіодиктант національної єдності – 2024 відбудеться 25 жовтня (у п’ятницю) об 11:00. Захід буде приурочений до Дня української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня.

“Радіодиктант національної єдності це унікальна українська акція єднання, яка має вже історичну тяглість рівно 25 років поспіль радіодиктант звучить в ефірі “Українського Радіо”. Радіодиктант – це символ стійкості, адже всі, хто долучаються до його написання, кого єднає мова, проявляють стійкість, бо пишуть і в укриттях, і на фронті, і в евакуації, і навіть на тимчасово окупованих територіях”, – розповів Дмитро Хоркін.

Так, авторкою тексту цьогоріч стане Оксана Забужко – письменниця, літературознавиця й лауреатка багатьох премій, зокрема:

  • Літературної премії Центральної та Східної Європи “Анґелус” (у 2013 році);
  • Національної премії України ім. Т. Шевченка (у 2019 році);
  • “Книга року BBC” (у 2020 році).

Крім того, під час прямого етеру слухачі почують голос Павла Вишебаби – військовослужбовця, поета, музиканта й громадського діяча. Саме Павло 25 жовтня читатиме радіодиктант.

Транслювати радіодиктант цьогоріч будуть:

Нагадаємо, що торік авторкою тексту “Дороги України” була письменниця й перекладачка, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. А читав його актор і театральний режисер Олексій Гнатковський.

Раніше ми розповідали, що школярів і студентів запрошують взяти участь у V Відкритому марафоні з української мови.

Титульне фото: “Суспільне мовлення”


Обговорення