Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Жовтня 2024

Оксана Забужко розповіла, чи готовий текст для Радіодиктанту національної єдності, а Павло Вишебаба – як готується його читати

На написання тексту для цьогорічного Радіодиктанту національної єдності Оксана Забужко витратила 3 тижні. Найважче письменниці далося останнє речення, а також те, що необхідно було вкластися в заданий обсяг – до 2-х тисяч знаків.

“Цей текст – складна робота. Вона, безумовно, теж творча, вона теж літературна, але це як бігти стометрівку з гирями на ногах”,розповіла пані Оксана в інтерв’ю “Українському радіо”.

Нагадаємо, що Радіодиктант національної єдності – 2024 відбудеться 25 жовтня (у п’ятницю) об 11:00. Захід приурочений до Дня української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня.

Як розповіла Оксана Забужко, сама вона ніколи не писала Радіодиктант, тому погодитися на пропозицію – стати авторкою тексту – для неї було своєрідним викликом.

“Звичайно, мені було трохи соромно, що я роками уникала ось в такий спосіб долучитися до тих, хто в дорослому вже віці вирішує спробувати свої сили в знанні рідного правопису й просто елементарної грамотності, письменності. Рідна мова є такою штукою, яку людина вчить усе життя. Не можна її опанувати раз і назавжди, і, відповідно, це прекрасно, що кожного року лави тих, хто вирішує підсісти на диктант, зростають”, – пояснила вона.

Письменниця також додала, що найважче їй було створити “цільний, осмислений, зв’язний і розмаїтий текст”, який би відповідав необхідному стандарту й визначеному обсягу.

“Уся ця робота… Здавалося б, менше сторінки тексту… […] Я її 3 тижні писала й викреслювала, редагувала, переписувала. Насправді це виклик – писати ось такі, ніби дидактичні тексти. Плюс мимоволі це ще якась самоцензура. Бо це не має бути дуже індивідуальний текст. Це не має бути авторський голос, це не має бути забужківський синтаксис, який, скажімо так, впізнаваний на всіх широтах […] – довгі речення зі вставними дужками, тире тощо”, – розповіла Оксана Забужко.

Авторка також поділилася, що їй дуже цікаво, чи знайдуться серед тих, хто писатиме диктант, настільки уважні читачі й читачки, які розпізнають “у нейтрально-дидактичному, максимально випраному деіндивідуалізованому тексті забужківський стиль”.

Водночас поет і нині військовослужбовець Павло Вишебаба, який цьогоріч читатиме Радіодиктант, в етері “Українського радіо” розповів, що “не має сумнівів у тому, чи зможе добре впоратися” із завданням. Він також додав, що зараз працює над своєю вимовою.

“Мені здається, я досить добре говорю й люди зможуть розчути всі мої слова. Але я ще потренуюсь обов’язково. Ваші колеги [“Українського радіо” – ред.] мені пообіцяли, що підкажуть, як саме читати диктант. Бо диктанти я писав багато разів у своєму житті, але не диктував. Тому мені зроблять експрес-курс із порадами, які я буду сумлінно виконувати”, – додав Вишебаба.

За його словами, сам він одразу охоче відреагував на пропозицію стати читцем Радіодиктанту–2024, але для ухвалення остаточного рішення необхідна була згода командування. У війську зрештою схвально поставилися до цієї ідеї. Крім того, бригада Павла також планує взяти участь у заході.

Вишебаба розповів, що до критики він ставиться спокійно й зовсім не хвилюється.

“Я думаю, тут важливим є спільний ритуал, який ми придумали у своїй країні, при тому в такий момент, коли зростає кількість людей, які переходять на українську мову […] У Радіодиктанті, як і в житті, не треба боятися помилок. Головне – взяти в цьому участь і написати разом”, наголосив він.

Крім того, поет планує зустрітися з актором Олексієм Гнатковським, який читав Радіодиктант торік, аби отримати від нього “психологічну підтримку й поради”.

Нагадаємо, що раніше Павло Вишебаба начитував казку “Кепка сили” про військового і його дітей для проєкту Суспільного “Хоробрі казки”.

Транслювати Радіодиктант цьогоріч будуть:

Читайте також: “Новий епізод подкасту “Дофамін для освіти”: велика розмова з Василем Терещенком про читацьку грамотність українських школярів”.

Титульне фото: “Фокус”


Обговорення