Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Липня 2023

Оксен Лісовий пояснив, чому “польський вступ” без ЗНО/НМТ – неможливий

У Міністерстві освіти і науки заблокували схему здобуття вищої освіти без складання зовнішнього незалежного оцінювання чи національного мультитесту, заявив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

За його словами, останнім часом популярною стала схема із так званим “польським вступом”.

“Вступник зараховується до іноземного закладу освіти, а після року навчання, яке у деяких випадках відбувалося навіть без виїзду за кордон, поновлюється до ЗВО в Україні на старший курс. Така схема дозволяла “обійти” ЗНО, а іноді й обмеження, встановлені стандартами вищої освіти”, – зазначив міністр.

Аби запобігати таким порушенням, у 2019 році внесли зміни до Закону України “Про вищу освіту”. Вони передбачали, що у разі поновлення на певну освітню програму вступник має виконати ті ж вимоги, які виконували під час вступу на цю освітню програму інші здобувачі, у групу до яких здійснюється поновлення.

Та деякі заклади обманювали вступників і розміщували на своїх офіційних сайтах інформацію про вступ без ЗНО/НМТ.

Цього року МОН заблокувало понад 450 здобувачам замовлення документів про вищу освіту, що не відповідають вимогам Закону України “Про вищу освіту”. Ці студенти можуть взяти перерву в навчанні та завершити здобуття освіти наступного року, якщо виконають усі необхідні вимоги.

Читайте також: “Результати додаткових сесій НМТ-2023: в УЦОЯО підбили підсумки тестування”

Титульне фото: МОН


Обговорення