Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Жовтня 2023

Окупанти створили 70 “військово-патріотичних” таборів, де “перевиховують” українських дітей

У росії та на тимчасово окупованих територіях діють щонайменше 70 таборів, у яких ворог “перевиховує” близько 6 тисяч депортованих українських дітей.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає “Укрінформ”.

Нещодавно громадські організації почали оприлюднювати інформацію про створення росією навчально-методичних центрів “військово-патріотичного виховання”, які працюють з українськими дітьми.

Як зазначив Дмитро Лубінець, інформація підтвердилися й українські діти фактично не можуть відмовитися брати в цьому участь, адже таке “навчання” є примусовим.

“Це офіційна навчальна програма на території росії для українських дітей. Я на цьому наголошую, що саме українських дітей намагаються записати в різні військові організації та провести через подібне “навчання”. Росіяни це роблять не просто свідомо, вони хочуть з числа українських дітей ростити нове покоління військовослужбовців, які в майбутньому, напевне, на думку росіян, повинні знову воювати проти України чи інших держав. Таке собі яничарство сучасного світу”, – розповів омбудсмен.

Він зазначив, що в табори записують і хлопців, і дівчат, а за одну зміну “перевиховання” проходять близько тисячі дітей. Їх вчать розбирати автомати, співати російські “патріотичні” пісні та “готують до військової “кар’єри”. Крім того, одним із основних пунктів програми є постійне наголошення, що України та української нації ніколи не існувало.

На думку уповноваженого ВР із прав людини, такі дії російської федерації направлені на примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу, а це є однією з ознак геноциду як воєнного злочину. Також посадовець наголосив, що діти, яких Україна повернула з території росії, неодноразово підтверджували, зокрема, той факт, що окупанти фізично карали за спілкування українською мовою.

Дмитро Лубінець зазначив, що наразі всі зусилля України спрямовані на повернення українських дітей. Крім того, уже є нові механізми їхнього пошуку на території російської федерації, однак їх поки не розголошують.

Читайте також: “Окупаційна реальність: шкільні зошити та проблема безпритульних дітей у Маріуполі”.

Титульне фото: c4u.org.ua


Обговорення