Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Липня 2024

Оновлений “Захист України”: які обладнання й матеріали закуплять для освітніх центрів

Уряд України виділив 1,65 мільярда гривень на закупівлю сучасного обладнання для осередків, у яких відбуватиметься викладання оновленої дисципліни “Захист України”. 80% навчального обладнання громади купуватимуть через електронний каталог Prozorro Market. Щоб придбати інші 20%, замовники матимуть право самостійно обрати формат для закупівель (через Prozorro Market або відкриті торги).

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

З повним переліком товарів, які закуплять для кабінетів “Захисту України”, можна ознайомитися в наказі МОН №919 від 26 червня 2024 року нижче або за посиланням.

У МОН розповіли, що створення освітніх осередків розпочнеться вже цього року. В одному центрі навчатимуться учні й учениць 1011-х класів із 5-10 найближчих шкіл.

Зокрема, для осередків, на базі яких викладатимуть оновлений “Захист України”, закуплять:

  • інтерактивні лазерні стрілецькі тренажери, які створюють імітацію стрільбища, транслюючи зображення на екран;
  • комп’ютерні симулятори управління БПЛА: дрони, інтерактивні окуляри, пульт та інше обладнання;
  • макети зброї;
  • бронежилети;
  • аптечки й манекени для серцевої реанімації, тренажери дефібрилятора, турнікети та інші інструменти для вивчення тактичної медицини.

“Дуже важливо наповнити осередок інноваційним та якісним обладнанням. Адже мета нової концепції викладання – забезпечити рівний доступ учнів до матеріально-технічної бази, а отже, і до отримання практичних навичок”, прокоментував міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

У МОН додали, що команда ДУ “Професійні закупівлі” проводить консультації з виробниками та дистрибʼюторами товарів для забезпечення максимально прозорих і конкурентних процедур. Зокрема, уже розпочалася перевірка постачальників.

Nakaz-MON-919

Раніше ми розповідали, що уроки “Захисту України” для учнів 1011-х класів будуть не раз на тиждень, а раз на місяць у форматі тренінгів упродовж цілого дня. Діти вивчатимуть основи національної безпеки, управління дронами, домедичну допомогу тощо. Докладніше про зміни у викладанні курсу та підготовку вчителів читайте в матеріалі за посиланням.

Титульне фото: Львівська міська рада


Обговорення