Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Червня 2023

Освітянин написав підручник з української мови в окопах – його надрукують державним коштом

Учитель з Вінниці Тарас Ткачук (позивний “Доцент”) написав підручник з української мови для 6 класу, перебуваючи на фронті – у лавах ТрО. Книжка створена у співавторстві із колегою Анастасією Онатій. Наразі підручник отримав 40 тисяч голосів від учителів під час конкурсу і буде виданий за державний кошт.

Історію освітянина-захисника розповіло “Суспільне”.

Над кожним із підручників з української мови – для 5 і 6 класів – Тарас Ткачук із Анастасією Онатій працювали майже рік. Співавторами були й школярі.

Ми революції не робили, бо теорію по-іншому викладеш. Ми намагалися спростити максимально для дітей і прикрасити. Форзаци це роботи дітей. П’ятикласники малювали фразеологізми, носологізми, вухологізми”, – пояснив педагог.

25 лютого 2022 року Тарас Ткачук вступив до 120-ї бригади територіальної оборони, не маючи військового досвіду. Розповідає, що працював над підручником у вільний час, коли було порівняно тихо й безпечно, але іноді – під обстрілами. Обдумування цікавих завдань для дітей допомагало “перемкнутися”.

“На позиціях “Гради” цілодобово рівняли з землею село. Один вистріл “Градів” — це 30 тисяч доларів. А тираж для п’ятого класу – 70 тисяч доларів. Це ж скільки підручників можна було видати”, – поділився освітянин.

За словами Анастасії Онатій, Тарас Ткачук надсилав їй завдання для школярів SMS-повідомленнями, бо в окопах не було інтернет-зв’язку: “Він ставив собі норму і часто її перевиконував. … Найбільший шмат роботи виконав на мій день народження. Надіслав стільки вправ, скільки мені років виповнилось”, – розповіла співавторка.

Учительському голосуванню за підручник, як розповідає Тарас Ткачук, передували зустріч і спілкування із педагогами з усієї України: “З чернігівськими вчителями зустрічались, з учителями з Луганщини. Нам писали: “Ми з Попасної міста, якого вже немає”. Я знаю, як це: на моїх очах населені пункти рівняли із землею”.

Підручник української мови для 6-го класу отримав гриф Міністерства освіти. Його надрукують накладом у 40 тисяч примірників. Співавтори сподіваються, що 1 вересня він потрапить до рук шестикласників.

Читайте також: “Що далі з друком підручників для 5-7 класів – відповідь МОН”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення