Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Вересня 2022

Переселенці на Рівненщині навчають дітей програмування та робототехніки: як узяти участь

На Рівненщині подружжя переселенців із Донеччини безплатно навчає дітей програмування та робототехніки.

Про це у своєму Facebook повідомила Рівненська ОДА.

Наразі Ганна та Сергій Телички готують новий курс безплатних занять для дітей та підлітків від 6 до 15 років у Рівному. Зареєструватися на найближчий майстер-клас можна за посиланням.

Подружжя жило в Донецьку. У 2014 вимушено переїхали до Вугледару. Саме там і організували свої перші заняття для дітей із робототехніки, залучившись грантовою підтримкою. За перший рік роботи Ганна та Сергій мали неабиякі успіхи: їх вихованці несподівано отримали перше місце на всеукраїнських змаганнях.

Популярність занять зростала. Телички відкрили такі класи у Волновасі, Кураховому та Новотроїцькому. Самостійно подружжя підготувало й викладачів, які працювали з дітьми. За допомогою грантових коштів закупили конструктори Lego. Діти із задоволенням вчилися конструювати роботів, налаштовували їх, удосконалювали. Крім інженерного мислення, заняття з робототехніки розвивають ще й навички командної роботи, пошуку дизайнерських рішень, вміння доводити свою думку та комунікувати, зокрема й англійською.

На Рівненщині подружжя з березня. Вугледар змушені були покинути після початку повномасштабної війни, тому Телички —  двічі переселенці.

“Ми моніторили ситуацію на Рівненщині і зрозуміли, що зараз батькам складно платити за заняття. Важко, немає додаткових грошей. Та й в країні наразі немає фінансів, які можна інвестувати в освіту дітей. Це, звісно, обмежує нашу роботу, адже робототехніка недешева, конструктори та інше обладнання дороге. Тому ми шукали можливості зробити наші заняття безкоштовними: зверталися десь до десяти благодійних фондів, міжнародних донорів, брали участь у різних грантах. І ось два проєкти підтримали нас”, –  каже Ганна.

Особливо уважними були до вибору місця проведення занять. Адже робототехніка – це про офлайн, про дрібні деталі та розвиток моторики пальців. Повітряні тривоги, звісно, вносять свої корективи. “Бувало, що спускались з дітьми та батьками, які чекали на них, у бомбосховища і звідти проводили майстер-класи. Тому завжди шукаємо заклади для занять з укриттями. Такі вимоги часу, не пощастило нам жити у війну”, – коментує Ганна Теличко.

Безплатні майстер-класи з програмування та робототехніки вже відвідали понад 1500 дітей з Рівненщини та сусідніх областей. Наразі триває комплектація двох команд на міжнародний фінал Всесвітньої олімпіади з робототехніки World Robot Olympiad 2022, що відбудеться у листопаді 2022 року у Німеччині.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Сергій Теличко, suspilne.media


Обговорення