Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Грудня 2021

МОН повторно грифувало підручник, який раніше радив лікувати рак содою. Там виправили не все

Міністерство освіти і науки повторно надало гриф “Рекомендовано” підручнику з хімії для 9 класу, в якому раніше була порада лікувати рак содою.

Зокрема, підручник авторства Марії Савчин міститься в наказі міністерства, опублікований на сайті ІМЗО.

Раніше в ньому писалося, що пиття розчину соди сприяє профілактиці онкологічних захворювань:

Згодом у МОН заявили, що порада “лікувати” рак содою розвиває критичне мислення, а самі рекомендували вчителям заклеїти в підручнику - неправдива інформація. Зараз в електронній версії підручника значиться інший текст:

Водночас у електронній версії підручника залишилися інші твердження, які спростовані наукою і навіть можуть шкодити здоров’ю. Про них рік тому написав у своєму блозі лікар-анестезіолог та кандидат медичних наук Андрій Сем’янків. Зокрема:

  • На сторінці 24 рекламують сумнівний препарат уролесан (не лише для людей, а і для тварин із сечокам’яною хворобою).
  • На сторінці 58 зазначено, що “електрофорез сприяє швидшому одужанню, ніж звичайне приймання ліків”. Це спростовується в кількох дослідженнях, зокрема тут і тут.
  • На сторінці 71 запевняють, що якщо пити лимонний сік при підвищеній кислотності шлунка, вона знизиться, бо сік розбавить сильнішу хлоридну кислоту. Лікар не розуміє, навіщо пити саме лимонний сік, а не, наприклад, молоко. З хімічного погляду більш доречне останнє. Окрім того, вживання лимонного соку в людей з гастроезофагальним рефлюксом може пошкодити стравохід.
  • На сторінці 142 препарат “Вазелін” проілюстрований упаковкою “Красная звєзда”, що може суперечити закону про декомунізацію.
  • На сторінці 196 написано, що глікоген є гормоном, який контролює рівень глюкози Насправді ж це такий тваринний або людський крохмаль.
  • На сторінці 182 господарським милом лікують лупу, опіки й нежить.

“Нова українська школа” звернулася в МОН та ІМЗО, аби з’ясувати, чи в наново грифованому підручнику залишися всі антинаукові факти, про які заявляли вчителі та науковці.

Окрім підручника Марії Савчин, МОН надало гриф ще 86 підручникам, які вже використовувалися в освітньому процесі та можуть бути повторно видані без проведення конкурсного добору. Повторно грифувати старі підручники без конкурсу дозволено порядком надання грифів навчальній літературі (п. 7).

Раніше ми писали про підручники для 8 класу, які видадуть наприкінці 2021 року.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Ben White, Unsplash


Обговорення