Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Листопада 2022

Підсумки Радіодиктанту Національної єдності: розбір труднощів і близькі всім українцям сенси

9 листопада відбувся 22-й Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності. До 10 листопада учасники надіслали роботи на перевірку, тож сьогодні текст диктанту оприлюднили.

Диктант цього року мав назву “Твій дім”. Його текст – уперше за 22 роки існування проєкту – написала жінка, письменниця й режисерка Ірина Цілик.

В інтерв’ю “Суспільне Культура” письменниця розповіла, що стати авторкою диктанту їй запропонувала журналістка Ірина Славінська. Ірина Цілик, як вона зізнається, підкупила сама ідея написати текст, яким зможе “звернутися до безлічі українців”.

Обрана тема – одна з найважливіших для авторки: “… тема дому в різних його формах, значеннях зараз дуже актуальна. Бо хтось втратив свій дім у фізичній площині, хтось мусив його залишити. І війна рознесла українців по різних куточках світу. Але дім – це те, що найперше ми носимо в собі…” – розповіла Ірина Цілик журналістам “НВ”. На думку письменниці, диктант став справжнім актом єдності.

Із повним текстом радіодиктанту можна ознайомитися на сторінці “Суспільне Культура”.

Українське Радіо та Радіо Культура влаштували спільний ефір “Радіодиктант у деталях”, під час якого мовознавиця Лариса Масенко розібрала складнощі цьогорічного тексту й типові помилки учасників.

Читайте також: Мова – це зброя, а не “какая разніца”: як форматувати уроки мови та літератури й  у що конвертувати тривожність”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – AndrewLozovyi, Depositphotos


Обговорення