Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Листопада 2022

Підвищення вимог до директора УЦОЯО: у ВР зареєстрували законопроєкт як відповідь на призначення Цируліка

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт із пропозицією підвищити кваліфікаційні вимоги до директора Українського центру оцінювання якості освіти. Проєкт спрямовано на розгляд парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Мета – законодавче закріплення кваліфікаційних вимог до директорка УЦОЯО.

Серед вимог до кандидата/кандидатки:

  • громадянство України;
  • володіння державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови;
  • стаж роботи у сфері освіти (оцінювання якості освіти) щонайменше 10 років;
  • досвід управлінської роботи щонайменше 5 років.

Зараз порядок призначення директора та його повноваження визначені Положенням про Український центр оцінювання якості освіти. При цьому документ не визначає жодних кваліфікаційних вимог до директора Центру. Це, на думку авторів законопроєкту, створює ризик зайняття посади особою без належної кваліфікації, досвіду та знань, тож ставить під загрозу ефективну та якісну роботу УЦОЯО й існування ЗНО загалом.

Реєстрація цього законопроєкту – реакція на призначення на посаду очільника УЦОЯО Едуарда Цируліка. Його попередня посада - голова відділу з організації корпоративного управління Національного авіаційного університету. Він має ступінь магістра з будівельної справи.

Секретарка освітнього комітету Верховної Ради Наталія Піпа на своїй сторінці у Фейсбук наголошує: “Жодної інформації про будь-які вагомі здобутки у сфері освіти, які би свідчили про його [Е.І. Цируліка] фаховість, компетентність та достатню кількість знань і досвіду для очолення державної установи такого рівня – у відкритому доступі немає”. 

Депутатка припускає, що спроба призначення Едуарда Цируліка на посаду директора УЦОЯО зумовлена його перебуванням у зоні впливу його роботодавця – ректора Національного авіаційного університету Максима Луцького, колишнього члена “Партії регіонів”, призначеного на посаду з порушенням законодавства про люстрацію.

Нагадаємо, що Едуарда Цируліка Кабмін призначив на посаду наприкінці жовтня, однак текст текст розпорядження КМУ поки не оприлюднений.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – IuriiSokolov, Depositphotos


Обговорення