Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Травня 2023

Пілотний проєкт: закордонні будівельники споруджують школу в Україні за допомогою 3D-принтера

У такий спосіб корпус початкової школи почали будувати у Львові. Автори проєкту прогнозують, що школа запрацює наступного року. У ній зможуть навчатися близько сотні учнів молодших класів.

Про це розповідає “Суспільне”.

За словами керівниці підрядної організації Ольги Гавури, усі підготовчі роботи, зокрема залиття фундаменту, були зроблені восени минулого року. Фахівчиня зазначає: перевага цієї технології в тому, що не потрібно виконувати внутрішньо-оздоблювальні і зовнішньо-оздоблювальні роботи, наприклад, утеплення фасаду. Це суттєво економить час будівництва – стіни зведуть за три-чотири тижні.

Це перший проєкт 3D-друку будівлі в Україні. Його фінансує фонд “ТІМ4ЮА”. Для пілотного проєкту в Україну з Данії прибула команда Міккеля Бріха.

3D-принтер спеціально доставили до Львова. Апарат формує стіни зі спеціальної суміші на основі цементу.

“Це гігантський 3D-принтер, і ми використовуємо його, щоб спорудити будівлю. Ми змішуємо там суміш і потім вона лягає шар за шаром”, – пояснив Міккель Бріх.

На будівництві присутній ініціатор проєкту та керівник благодійного фонду, який фінансує роботи, – Жан-Крістоф Боніс із Франції

“Ми плануємо надрукувати цю школу і паралельно маємо проєкт друкування моста, тому що вам потрібно відновити велику частину інфраструктури. Ми хочемо показати, що можна надрукувати міст у Херсонській області. Також ми хочемо збудувати великий центр для навчання українців”, – прокоментував він.

Читайте також: “У Лозовій готують ділянку для будівництва другої в Україні фабрики-кухні”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення