Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Лютого 2023

Після війни підвищення зарплат учителям буде першочерговим завданням – голова освітнього комітету Верховної Ради

Одним з останніх рішень уряду до приходу команди Президента Зеленського було погодження реформи оплати праці педпрацівникам. Реформа передбачала поступове підвищення мінімальних окладів до чотирьох прожиткових мінімумів у 2023 році. Однак цю постанову доводиться щорічно переносити: спочатку – через пандемію, зараз – через повномасштабну війну.

Про проблеми реалізації реформи і її перспективи розповів в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” Сергій Бабак, голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

За його словами, головна проблема у прив’язці зарплат до прожиткових мінімумів. “Можна ввести чотири прожиткові мінімуми, але треба розуміти, що з кожною подібною прив’язкою зменшується шанс того, що сам прожитковий мінімум чи мінімальна заробітна плата будуть підніматися”, – пояснив посадовець.

Підвищення зарплат педагогам було заплановане на перший рік COVID-19, однак постала нагальна необхідність утримати в країні медпрацівників: у Східній Європі їм пропонували привабливі заробітні плати. Відповідно, медикам терміново підвищили оплату праці. Був задум за рік аналогічно збільшити оклади педагогів, однак початок повномасштабної війни скасував ці плани.

Звісно, зараз є небезпека, що вчителі, які виїхали за кордон, не повернуться до України. Однак наразі соціальні виплати держави фінансують міжнародні партнери, тож було б безвідповідально просити в них дофінансування на підвищення зарплат або ж брати позику, яку мало б віддавати наступне покоління українців.

“Але це буде перше, що буде зроблено після війни – підняття зарплати педагогам”, – пообіцяв Сергій Бабак.

Читайте також: “Середня зарплата педпрацівників за областями: ОВА відповіли на запит НУШ”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Ліга”


Обговорення