Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Березня 2023

Плагіат у роботах Оксена Лісового – історія виявлення й реакція новообраного міністра

Нового міністра освіти та науки України Оксена Лісового звинуватили в плагіаті в його кандидатській дисертації з філософії. Роботу він захистив у 2012, коли вже очолив Малу академію наук.

Із деталями ситуації розібралися в “Українській правді” – зокрема, щодо звинувачень у плагіаті виданню дав коментар сам Оксен Лісовий.

Як зазначають журналісти “Української правди”, уперше інформація про те, що в науковій роботі Лісового є плагіат, була опублікована на сторінці “Українського руху пацифістів”. Ця організація відома тим, що виступає за “мирне закінчення війни і права кожної людини на відмову від військової служби”. Її засновником є івано-франківський журналіст Руслан Коцаба, якого звинувачують у держзраді і який наразі виїхав з України.

На сторінці опублікували аналіз автореферату дисертації Лісового “Соціокультурна самоідентифікація особистості”, оприлюдненого у 2012 році. У тексті є запозичення без посилань з ознаками копіювання окремих словосполучень із автореферату іншої дисертації (Арабчук Я.І. “Основні чинники соціалізації особистості в полікультурному середовищі”, 2011).

Пізніше інформація про те, що наукова робота Оксена Лісового не є унікальною, з’явилася на ресурсі “Помилки та фальсифікації у наукових дослідженнях”. Автор публікації Василь Садовий пише про те, що в дисертації Лісового є збіги з двома іншими роботами – Я. Арабчука та А. Зуєва. При цьому в списках літератури, використаної під час написання дисертації Лісового, роботи Арабчука немає.

Порівняння на плагіат

Науковиця Ірина Єгорченко з антиплагіатної ініціативи “Дисергейт” зазначає, що факт плагіату в роботі Лісового є. За її словами, такі випадки в наукового керівника Лісового, Віктора Андрущенка, не поодинокі. Також в Ірини Єгорченко є сумніви, що роботу писав особисто Оксен Лісовий.

Оксен Лісовий заявив про свою нульову толерантність до академічної недоброчесності, як повідомили “Українській правді. Життя” в Малій академії наук України. Міністр має намір відправити свою кандидатську дисертацію на кілька авторитетних експертиз.

“У разі виявлення в його роботі порушень доброчесності Оксен Лісовий готовий відмовитись від вченого ступеня кандидата наук і на посаді міністра формувати принципово нову академічну культуру та культуру освітнього та наукового менеджменту”, – заявили в МАН.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила кандидатуру Оксена Лісового на посаду міністра освіти і науки України 

Фото: титульне – Фейсбук Оксена Лісового; у тексті – скриншоти сайту “Помилки та фальсифікації у наукових дослідженнях”

 


Обговорення