Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Вересня 2023

Половина шкіл у прифронтових регіонах має пошкодження – дані дослідження

Благодійний фонд “Восток SOS” провів моніторинг готовності шкіл до 2023-2024 навчального року у прифронтових областях. За даними дослідження, майже половина (47%) закладів-учасників опитування мають пошкодження, що спричинені війною. Про часткове або повне відновлення розповіли менше 5%.
Про це “НУШ” повідомили автори проєкту.

Ознайомитися з повним текстом дослідження можна нижче або за посиланням.

Як зазначили в БФ “Восток SOS”, у звіті зібрана інформація про 220 шкіл із 5 областей України:

  • Миколаївської,
  • Запорізької,
  • Херсонської,
  • Луганської,
  • Харківської.

29% із числа пошкоджених шкіл наразі знаходяться на тимчасово окупованій території. Директори таких закладів освіти зазначили, що будівлі були розграбовані та/або пошкоджені окупантами. Щоправда, у більшості випадків загарбники не використовували школи взагалі або використовували як місця для проживання військ, рідше – як штаби та шпиталі.

Окупанти намагалися схилити та змусити педагогів і освітніх керівників до співпраці, однак більшість респондентів повідомили, що працівники закладів освіти не погоджувалися на такі умови. Протилежні дані надали лише 15% (представники 14 шкіл).

“У приміщенні жили окупанти. Учителів, які знаходилися на тимчасово окупованій території України, жорстокими методами намагалися спонукати до співпраці. Із 30 вчителів закладу, які були в окупації, ніхто не погодився на співпрацю, не пішов працювати в школу, яку відкрили рашисти в приміщенні ліцею (Херсонська область)”, – зазначають у звіті.

Щоправда приблизно кожна 4 школа в окупації все ж відкрила двері для учнів і почала працювати під тиском ворога. Окупанти змогли запустити навчання за російською програмою з власним персоналом.

“Директорку викрали та затримали представники фсб за “Развал образованія рф на терріторіі города”. Пропонували співпрацю, обіцяли “гідну” зарплату у рублях, сертифікати на придбання житла, пільги рфії тощо (Херсонська область)”, – йдеться у звіті.

Крім того, майже половина закладів освіти, де працюють освітяни-респонденти, зазнали обстрілів або прямих влучань у будівлі. А тому наразі школи потребують від повного відновлення до необхідності заміни даху, ремонту тепло- та водопостачання, окремих кабінетів тощо.

Довідково:
Опитування проводили в липні-серпні 2023 року серед освітян, які знаходяться на підконтрольних Україні територіях. Переміщеними є опитані ЗЗСО Луганщини, деякі школи Херсонщини та Запоріжжя (вони працюють дистанційно внаслідок тимчасової окупації).

osvitnij_monitoryng_vostok-sos

Раніше ми розповідали, що в Харкові презентували “метрошколу” та розповіли, як там навчатимуться учні.

Титульне фото: гімназія №5 у місті Сєвєродонецьк, БФ “Восток SOS”


Обговорення