Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Травня 2019

Понад 15% четвертокласників стикались з фізичним насильством кілька разів на місяць

Кілька разів на місяць 15,6% випускників початкової школи стикались зі стусанами, штовханням чи побиттям від однолітків чи старших учнів.

Про це йдеться в п’ятій частині звіту моніторингового дослідження початкової школи, опублікованій на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Майже половина опитаних учнів позитивно оцінюють своє перебування у школі.

“Водночас не можна проігнорувати й дані, які показують, що майже 33% учнів не почувалися щасливими в ЗЗСО, майже 13% мали претензії до своїх однокласників, а близько 7,5% – до вчителів, – зазначено в дослідженні.

Понад половина випускників початкової школи кілька разів на місць, на тиждень або й щодня чули образливі слова на свою адресу. Також понад половина учнів стикалися з випадками ізоляції в колективі, коли інші діти не гралися з ними.

“Однак найбільше мають насторожувати відомості, відповідно до яких 15,6% випускників початкової школи наражалися, крім психологічного насилля через слово, ще й на фізичне (стусани, штовхання, побиття) з боку однолітків чи старших учнів кілька разів на місяць, а 6,1% і 3,7% випускників – кілька разів на тиждень або щодня відповідно, – наголошують дослідники.

Дослідження також показало, що четвертокласники, які почуваються некомфортно в школі, частіше потрапляють у ситуації з ознаками цькування та показують гірші результати навчання.

Детальніше про булінг у початковій школі дивіться у документі нижче.

2019_ZVIT_MDYAPO_CHASTYNA-5_BULING

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає штрафи за цькування у школі.

Всередині лютого цього року Бориспільський районний суд Київської області вперше в Україні виніс рішення про штраф через цькування. Згодом суд міста Нетішин Хмельницької області оштрафував матір учня за булінг вчителя.

Також у Донецькій області поліція притягнула до відповідальності адміністрацію школи за приховування цькування.

Детальніше про закон про булінг читайте в нашому матеріалі “Штрафи за цькування в школі. Що потрібно знати про антибулінговий закон”.

Читайте також нашу статтю “Як вчителю не стати жертвою булінгу”.

“Нова українська школа”

Фото: автор – VitalikRadko, Depositphotos


Обговорення