Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Серпня 2023

Повернення субвенції на НУШ, навчання вчителів та забезпечення “пілотів” навчальними матеріалами – Сташків про відновлення реформи

Команда Міністерства освіти і науки України працює над відновленням реформи “Нова українська школа”, зокрема, анонсують рішення про повернення фінансового забезпечення на НУШ.

Про це на Серпневій конференції повідомив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

Посадовець нагадав, що перший потік учнів НУШ уже переходить у шостий клас. І, хоч минулого року багато складників реформи були в напівзамороженому стані, учнівство продовжувало навчатися за новими Стандартом і програмами. “Тож маємо забезпечити цілісність і наступність навчання та відновити повноцінне впровадження НУШ, наскільки це можливо під час війни”, – наголосив Сташків.

За його словами, МОН зараз погоджує з урядом рішення про виділення коштів на НУШ, а саме на впровадження її в базовій школі. На ухвалення рішення очікують найближчими тижнями. 

“Це кошти, які можна виділити завдяки залишку освітньої субвенції в державному бюджеті і спрямування їх у вигляді окремої субвенції. Тобто МОН не залучає додаткові кошти держбюджету на фінансування НУШ”, – пояснив заступник міністра.

Ці гроші, як він зазначив, можна буде використати:

  • на закупівлю засобів навчання для 5-6 класів;
  • на придбання засобів навчання і навчально-методичної літератури, мультимедійного та комп’ютерного обладнання, меблів для пілотних класів;
  • на умовах співфінансування від місцевих бюджетів – від 30% до 5% залежно від індексу податкоспроможності й умов у місцевості (гірські населені пункти).

Як додав Андрій Сташків, окремо будуть передбачені кошти на підвищення кваліфікації вчителів. “Будемо це робити за схемою НУШ на початковому рівні освіти: навчимо тренерів, які на базі ОІППО готуватимуть учителів”, – зазначив він.

Заступник міністра також наголосив, що пілотування Стандарту базової освіти продовжиться: з 1 вересня сьомі пілотні класи у 145 школах почнуть навчання. У пілоті вдалося зберегти більшість шкіл, навіть з Донеччини й Луганщини.

Для пілотних класів уже затверджені модельні навчальні програми з усіх предметів. Деякі програми, за словами посадовця, ще перебувають на грифуванні, але більшість ухвалена й доступна вчителям.

“Ми ведемо переговори з видавцями, аби на 1 вересня школи отримали навчальні матеріали в електронному вигляді й, можливо, не на весь період навчання, а на перший час. Це тимчасове рішення, поки видавці не нададуть повний комплект матеріалів”, – додав Андрій Сташків.

Нагадаємо, що про модельні програми для 7-9 класів докладніше можна дізнатися за посиланням.

Фото: ілюстративне – “Галицький кореспондент”


Обговорення