Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Вересня 2023

Правопис “рф” з великої літери – помилка, але вимога нормопроєктування – Оксен Лісовий

Міністерство освіти і науки видало наказ, де зазначило, що в попередньому документі назву “Російська Федерація” необхідно змінити згідно з нормою української орфографії, тобто писати з великої літери. Адже без такого виправлення Мінʼюст не зміг би зареєструвати наказ МОН.

На своїй сторінці в Fаcebook міністр освіти і науки Оксен Лісовий пояснив, чим зумовлене таке рішення.

З початку повномасштабного вторгнення українські медіа, державні структури та громадяни, здебільшого, пишуть “путін”, “москва”, “кремль”, “росія” та “російська федерація” з маленької літери на знак зневаги.

Зокрема, мовознавець Олександр Авраменко на початку повномасштабної війни розповів у ефірі програми “Сніданок.Онлайн”, що такий варіант правопису не є орфографічною помилкою.

“Насправді, правило таке є. Воно звучить так: прізвища людей та імена, які вживають зневажливо, пишуть з малої літери. І це правило давнє, воно ще з радянських часів було в нашому правописі. Наприклад, “гітлери”, “путіни” ми можемо спокійно писати з малої літери, це відповідає вимогам чинного правопису. А щодо назви країни, цього немає в правописі, але за аналогією, зважаючи на ситуацію в країні, я вважаю, можна застосувати це правило і до неї”, – пояснив він.

У наказі МОН №1060 від 21 серпня про нову програму для школярів, які навчаються за кордоном, сказано, що необхідно виправити фразу “російської федерації” на “Російської Федерації” у наказі №1022 “Про забезпечення навчання учнів, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації та здобувають освіту в закладах освіти країни перебування та України”.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий зазначив, що з власного досвіду, досвіду родини та побратимів добре знає, що таке росія і хто такі росіяни.

“Правопис “рф” з великої літери – помилка, але вимога нормопроєктування. Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наш наказ”, – пояснив посадовець.

У коментарях під дописом українці також поцікавилися чи можна, щоб діти писали назву “росія” з малої букви. Оксен Лісовий відповів, що “тільки за”.

Читайте також: “Зміни в російських шкільних програмах: кремлівська версія історії та прищеплення військового мислення”.

Титульне фото: Читомо


Обговорення