Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Вересня 2023

Пропущення дітьми щеплень може стати додатковою причиною ймовірного виникнення спалаху кору – МОН

Залучення до офлайн-навчання “нещеплених” дітей створює ризик спалаху кору, що є загрозою для життя й здоров’я як самих учнів, так і працівників закладів освіти та членів родин.

Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Зазначається, що наразі в Україні існує висока вірогідність спалаху кору. Захворювання є особливо небезпечним для дітей і може призвести до запалення легень, мозку та навіть летальних наслідків. Протягом останніх років через пандемію Covid-19 і повномасштабну війну тисячі українських дітей пропустили планову вакцинацію від низки хвороб, зокрема, кору, паротиту й краснухи.

Через високий ризик спалаху кору головний державний санітарний лікар в Чернігівській області Олександр Чепурний видав постанову щодо відсторонення від очного навчання дітей, які не мають необхідного щеплення. Таке ж рішення вже ухвалили на Рівненщині. У МОН заходи безпеки підтримали.

Варто зазначити, що Постанови були прийняті згідно зі статтею 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, яка регламентує, що невакциновані діти не можуть відвідувати виховні, навчальні, оздоровчі та інші дитячі заклади, за винятком тих, хто має медичні протипоказання до вакцинації.

Аби уникнути розповсюдження хвороби, у МОЗ проводять “наздоганяючу” вакцинальну кампанію для дітей до 17 років. У її межах уже провели понад 100 тисяч щеплень (із 260 тисяч). Щоправда, у деяких областях наразі фіксують низькі рівні охоплення:

  • Чернігівській,
  • Вінницькій,
  • Одеській,
  • Івано-Франківській,
  • Сумській.

Раніше ми розповідали, що МОЗ закликає батьків робити дітям профілактичні щеплення за графіком.

Титульне фото: Запорізька ОДА


Обговорення