Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Вересня 2022

Проти 19 педагогів відкрили кримінальні провадження за звинуваченнями у колабораціонізмі

Поліція відкрила 19 кримінальних проваджень проти вчителів та директорів шкіл, яких підозрюють в організації навчання за вказівками окупантів.

Про це повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко, передають на сайті Національної поліції.

“На сьогодні зареєстровано 19 кримінальних проваджень, де фігурують директори шкіл, учителі, які намагалися за російськими програмами викладати в школах, промивали мізки не лише батькам, а й учням. Чотирьом уже повідомлено підозру”, – сказав Клименко.

Загалом про підозру в колабораціонізмі повідомили 223 особам. За словами очільника поліції, більшість підозрюваних, які представляли місцеву владу та правоохоронні органи, виїхали до російської федерації.

“Ми щодня працюємо з людьми, і кожен розказує, де був керівник місцевої влади під час окупації, де були правоохоронці в цей час, де були працівники освіти тощо. Ми тільки тиждень працюємо на території Харківської області, тому багато фактів колабораційної діяльності ще відкриється”, – додав Клименко.

Він також повідомив, що на деокупованій Харківщині виявили 10 катівень окупантів. Одна з катівень була в Балаклії – у відділенні місцевої поліції, де в камерах утримували приблизно 40 осіб. Людей до 48 днів тримали в жахливих умовах, над ними знущалися та катували. Інша катівня з нелюдськими умовами утримання була в приміщенні друкарні. Ще шість катівень були в Ізюмі.

“Були тортури – ми бачили на руках у людей сліди від електричних оголених дротів, по яких пускали струм, коли допитували. Були знайдені молотки та удавки. Зараз ми проводимо слідчі заходи для встановлення ступеня отриманих ушкоджень, які отримали люди”, – зазначив очільник поліції.

Також правоохоронці виявили місця масового поховання людей поблизу Ізюма.

“На сьогодні там нараховуються приблизно 445 захоронень. Характер тілесних ушкоджень, обставини та причини смерті людей будемо встановлювати. Тіла вбитих людей, які поховані там з березня, треба буде ексгумувати та ідентифікувати. Це робота на багато тижнів, але ми доведемо її до кінця і встановимо, хто цим займався”, – запевнив Клименко.

Нагадаємо, психологи ДСНС дали поради, як допомогти дитині, яка шокована від пережитого під час війни.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – veloliza, Depositphotos


Обговорення