Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Листопада 2019

Проєкт SEE Learning: затверджені програма та матеріали для шкіл

Міністерство освіти і науки затвердило програму та матеріали для 26 шкіл, які беруть участь у пілотному проєкті з розвитку м’яких навичок через систему SEE Learning (соціально-емоційного та етичного навчання).

Про це йдеться в наказі №1431 від 18 листопада, повідомили на сайті МОН.

Пілотний проєкт триватиме 5 років. Зараз вже готові навчальні програми для початкової та середньої школи.

Допомагати розробляти матеріали будуть не тільки американські, але й українські науковці та практики. Серед них – дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз, 10-та міністерка освіти й науки Лілія Гриневич, науковці та педагоги-практики.

EdCamp Ukraine та Університет Еморі обіцяють розробити базовий онлайн-курс з СЕЕН та надати вільний доступ до всіх методичних матеріалів, підготувати програми для старшої школи та для вишів і батьків, які хочуть використовувати ці методики у домашньому навчанні.

Як зазначають в EdCamp, автори програми прогнозують підвищення академічної успішності, зниження рівня булінгу, зростання загального задоволення учнівства і бажання ходити до школи, отримання радості від навчання.

Розробники наголошують, що СЕЕН базується на трьох вимірах знань та компетенцій: усвідомленість, залученість та співпереживання, які перетинаються між собою.

Ініціаторами втілення проєкту в Україні є спільнота відповідального вчительства EdCamp Ukraine.

Нагадаємо, раніше для участі в проєкті обрали 26 шкіл з різних регіонів країни, представники яких пройшли п’ятиденний тренінг.

МАТЕРІАЛИ

CEE-PRINT

Завантажити документ можна за цим посиланням.

ПРОГРАМА

1

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Більше про проєкт

Програма соціально-емоційного та етичного навчання (Social Emotional and Ethical Learning) створена міжнародною командою Університету Еморі (Атланта, США) за підтримки лауреата Нобелівської премії миру Далай-лами XIV та з залученням фахівців із різних наукових інституцій світу. Головний науковий консультант програми – Деніел Ґоулмен. СЕЕН допомагає дітям розвивати “м’які навички” (soft skills): увагу, співпереживання, турботу, етичну залученість, розуміння великих спільнот і систем.

Останні п’ять років програму використовували у 500 закладах освіти різних країн (США, Індії, Бразилії, Великій Британії, Швеції, Швейцарії, Австралії та ін.). Офіційна презентація програми відбулася у квітні 2019 в Нью-Делі (Індія). У липні її презентували освітянам на П’ятій національній (не)конференції EdCamp Ukraine 2019, де оголосили про її старт в Україні.

Для впровадження були обрані 3-ті та 7-мі класи. Також учасниками проєкту стануть інші 26 шкіл – “контрольна група”. Вони розташовані в тих самих містах та відповідатимуть тим же критеріям, але в них СЕЕН цьогоріч не впроваджуватиметься. Наприкінці року всі 52 школи пройдуть тести, щоб можна було дізнатися, наскільки програма ефективна. Це вимірювання відбудеться за сприяння Громадської служби миру GIZ-CPS. Насамперед оцінювати будуть зміни в успішності, рівні булінгу, загальному задоволенні учнівства та радості від навчання.

Фото: FB/Oleksandr Elkin

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення