Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Грудня 2019

Результати PISA-2018: в України трохи гірші показники за середні країн ОЕСР

Оприлюднили результати міжнародного дослідження PISA, участь в якому Україна вперше взяла минулого року.

Звіт із результатами презентувала Організація економіного співробітництва і розвитку (ОЕСР) 3 листопада у Парижі і доступний на її сайті.

Так, показники українських учнів трохи нижчі за середні показники учнів країн Організації економічного співробітництва та розвитку. Йдеться про сформованість читацької, математичної та компетентності у природничих науках.

У дослідженні взяли участь 600 тисяч 15-річних учнів із 79 країн/економік, що становлять майже 80% світової економіки. Рейтинг успішності учнів визначався за 6-бальною шкалою, де:

  • 1 – дуже низькі результати;
  • 2 – базовий рівень (учні досягли мінімально необхідного в житті рівня компетентності);
  • 3-4 – високий рівень;
  • 5-6 – дуже високий рівень (рівень учасників олімпіад).
PISA2018_CN_UKR

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Компетентність із читання. Середній бал українських учнів із читання – 466 балів (у країни-лідера – 555, у середньому в країнах OECD – 487).

74% українських учнів досягнули другого рівня сформованості читацької компетентності (у країнах OECD – 77%) – тобто 26% українських 15-річних учнів не мають базового рівня в читанні (у країнах OECD – 23%).

Водночас, 5-6 рівня досягнули лише 3% (у країнах OECD – 9%).

“На цих рівнях студенти можуть формувати повне і детальне розуміння тексту з незнайомим змістом чи формою, а також розбиратися з поняттями, які суперечать очікуванням”, – пояснюють дослідники.

Математична компетентність. Середній бал в України – 453 бали (у країни-лідера – 591, у середньому в країнах OECD – 489).

Тут в України виявились найбільші проблеми – лише 64% українських учнів досягнули другого та вище рівня (у країнах OECD – 76%). Це означає, що понад третина школярів не досягнули базового рівня у знаннях матетематики (у країнах OECD – 24%)

Також не значні наші результати і на найвищих рівнях (5-6) – їх досягнули 5% учнів. Водночас, середній показник країн ОЕСР – 11%.

Компетентність у природничих науках. Середній бал в України – 469 балів (у країни-лідера – 590, у середньому в країнах OECD – 489).

74% українських школярів досягнули другого та вище рівня. Це майже такий самий показник, що й у країнах ОЕСР – 78%.

Проте є різниця в досягненні найвищих рівнів (5-6) – 3% українських учнів проти 7% школярів країн ОЕСР.

Окрім того, у дослідженні міститься рейтинг освітніх систем країн/економік. Цьогоріч уперше визначено не конкретний рейтинг, а діапазон позиції країни з огляду на можливу статистичну похибку. Так, в України вищий рейтинг із читання – 36, нижчий – 41; вищий рейтинг з математики – 41, нижчий – 46; вищий рейтинг з природничих наук – 36, нижчий – 42.

Детальніше про результати дивіться в документі нижче.

PISA18__vol1_ENG_--Complete_v8__interactive_

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Зазначимо, що український звіт за результатами PISA-2018 представлять у Києві 3 грудня об 11:00. Там будуть більш детальні дані щодо України.

“Нова українська школа”

Ілюстрація з документу PISA 2018 Results “WHAT STUDENTS KNOW AND CAN DO VOLUME I”

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення