Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Жовтня 2023

російські спецслужби вербували українських підлітків для антисемітських провокацій

Спецслужби російської федерації вербували українських юнаків для антисемітських провокацій. Отримані від підлітків медіафайли росіяни використовували в закордонних медіа як фейкові публікації для дискредитації України.

Про це повідомила Служба безпеки України.

За даними СБУ, шляхом вербування неповнолітніх українських юнаків російські спецслужби намагалися розпалити антисемітські настрої в різних регіонах України. Для цього створили молодіжний праворадикальний Telegram-канал, куди й долучали підлітків.

Зокрема, на Житомирщині правоохоронці викрили 15-річного школяра з міста Радомишль. Відомо, що юнак під впливом росіян вчинив наругу над пам’ятниками декількох кладовищ: зобразив нацистські символи на стелах, що вшановують борців проти нацизму. Також хлопець наніс свастику та образливі написи на меморіальний комплекс пам’яті розстріляних єврейських дітей під час Другої світової війни та на будинок місцевої жительки єврейської національності.

У Дніпрі, Львові та Вінниці правоохоронці також викрили місцевих учасників відповідного Telegram-каналу. Ними виявилися четверо школярів, яких представники російських спецслужб закликали до вчинення актів вандалізму щодо меморіалів пам’яті жертв Голокосту.

Усі акти вандалізму підлітки фотографували та надсилали адміністратору чату для оприлюднення. Наразі за викритими фактами триває розслідування.

Читайте також: “Просвітницькі маршрути”: окупанти відправлять “на ознайомлення” 10 тисяч українських дітей до москви та петербурга”.

Титульне фото та фото в тексті: СБУ


Обговорення