Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Квітня 2024

росіяни вилучають з бібліотек на ТОТ українські книги й роздають школярам пропагандистські “z-комікси”

У тимчасово окупованому Криму росіяни вилучають із бібліотек книги, які містять інформацію про Голодомор, діяльність кримських татар, а також зображення тризуба. Зокрема, такі “чистки” фіксували й на інших тимчасово окупованих територіях. Наприклад, на Луганщині відомі ситуації масового спалення українських видань.

Про це повідомив Центр національного спротиву.

“Чистки” почалися за ініціативи “провідної методистки” так званої Кримської республіканської універсальної наукової бібліотеки імені І. Я. Франка софії рибак.

Зокрема, з полиць мають прибрати книги, у яких є згадки про:

  • голод 1932-1933 років;
  • визвольну боротьбу українського народу;
  • будь-яку діяльність кримських татар на півострові;
  • Організацію українських націоналістів та Українську повстанську армію, які входять до російського так званого “переліку нацистських організацій та символів”;
  • “нацистське” вітання “Слава Україні” й відповідь на нього “Героям слава”.

Крім того, за вказівкою софії рибак, із фондів мають вилучити всі видання, де зображений тризуб.

У разі невиконання вказівок окупаційна влада погрожує бібліотекам покаранням.

Натомість, як стверджують в Telegram-каналі країни-агресора “пітєр протів мобілізаціі”, школярам і студентам у росії й на ТОТ роздаватимуть пропагандистські “z-комікси” Їх створив пропутінський письменник олег рой, а проілюстрували студенти університету “Синергія”.

Перші видання вже отримали підлітки й молодь у москві й тимчасово окупованому Луганську. У 22 графічних новелах мальопису йдеться про “бандерівців”, “героїв сво” й версію країни-агресора про початок війни. Зокрема, розповідається, що російська розвідка випередила “українських нацистів”, які “розраховували завдати удару по донецькому ополченню та влаштувати на Донбасі геноцид”.

Одним із персонажів коміксу є підозрюваний в організації масових вбивств у Бучі російський полковник азатбек омурбеков.

“З минулого місяця комікси стали надходити й в інші регіони: оренбурзьку область, алтайський край, єкатеринбург, камчатку, санкт-петербург, пермський край, омську область. Розіслати новели планується в усі школи країни”, йдеться в дописі російського Telegram-каналу.

Як повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, росіяни також завезли до мелітопольських, бердянських і приморських шкіл на тимчасово окупованій території Запорізької області нові “методички” навчання дітей.

У посібниках педагогів закликають “не піддаватися екстремізму” й не чинити опір окупаційній владі.

Раніше ми розповідали, що всіх учнів у школах на ТОТ росія вчитиме керувати дронами.

Титульне фото – “Свідомі”; фото в тексті – російське пропагандистське видання “Говоріт нємосква”


Обговорення