Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Березня 2023

Розроблення правопису кримськотатарської мови сприятиме її збереженню та популяризації – Нацкомісія

6 березня відбулося перше засідання Національної комісії з питань кримськотатарської мови. На ньому порушили питання про розроблення правопису кримськотатарської мови.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Національну комісію Уряд створив на початку січня 2023 року на виконання Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

Співголовами Нацкомісії є Віцепрем’єрка Ірина Верещук, Постійний Представник Президента в АРК Таміла Ташева та Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Основною умовою функціонування будь-якої мови є наявність правопису. Саме затвердження правопису зможе підсилити авторитет кримськотатарської мови й сприятиме її популяризації в Україні та світі.

Учасники обговорили створення робочої групи з питань правопису кримськотатарської мови. До її складу мають увійти мовознавці, які працюватимуть над розробленням офіційного правопису кримськотатарської мови на основі латинського алфавіту.

“Кримськотатарська мова – це унікальне культурне надбання, що перебуває під захистом ЮНЕСКО. І саме ми зобов’язані її зберегти. Зараз маємо сфокусуватися на тих напрямах, які дають реальні результати. Першочергово – розробити правопис і нормативно-правову базу для його офіційного затвердження. Це має стати сигналом окупантам в Криму, що Україна не допустить зникнення кримськотатарської”, – зазначила Ірина Верещук.

Читайте також: “Школярі Буковини в День рідної мови написали диктант на знак єдності з кримськотатарським народом”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Зображення: Мінреінтеграції


Обговорення