Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Лютого 2023

СБУ повідомила про підозру 30 учителям-колаборантам з Херсонської, Донецької та Луганської областей

З початку 2023 року Служба безпеки України викрила понад 30 освітян-колаборантів, які займалися русифікацією окупованих українських шкіл.

Про це СБУ повідомляє на своєму Телеграм-каналі.

Понад тридцяти педагогам повідомлено про підозру в добровільній співпраці з ворогом. Серед них – керівники створених російськими окупантами “відділів освіти”, а також директори захоплених українських шкіл та ліцеїв.

Як пояснили в СБУ, під час стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні викрито очільниць двох закладів середньої освіти, які знищили українські підручники та нав’язували кремлівське бачення історії України, залякували вчителів, змушуючи проводити заняття російською мовою за програмами росії під страхом переслідування з боку окупантів.

У тимчасово захопленому Сєверодонецьку ідентифіковано очільницю місцевого “відділу освіти” терористичної організації “лнр”. З початку вересня минулого року підозрювана активно “відновлювала” роботу освітніх інституцій на користь рф: закликала місцевих учителів підтримати російських загарбників, влаштовуватися до підконтрольних їм шкіл, щоб здобути лояльність окупантів і отримувати зарплату в рублях.

Також викрито керівницю “районного управління освіти Новопсковського району лнр”, яка організовує поїздки вчителів на “курси переформатування” до Воронежа.

Цим та іншим фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: “Охоронець і безробітний стали директорами-колаборантами на Херсонщині: їм повідомили про підозру”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Google


Обговорення