Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Грудня 2022

СБУ викрила колаборантку – очільницю “міністерства освіти Запорізької області”

Завершені слідчі дії щодо колишньої директорки одного із закладів освіти Мелітополя. СБУ встановила численні факти її співпраці з окупантами і висунула звинувачення. Зокрема, колаборантка залякувала вчителів і віддавала “освітні” майно й будівлі загарбникам. 

Про це повідомляє “Освіта.ua” із посиланням на пресцентр Служби безпеки України.

За даними слідства, після окупації Мелітополя колаборантка вступила до лав місцевої “военно-гражданской администрации рф”. Спочатку загарбники призначили її керувати так званим “департаментом образования”, а згодом – “министерством”.

Серед злочинів, які чинила фігурантка справи, такі:

  • “переформатування” освітньої системи регіону під потреби держави-агресора;
  • передання будівель ЗЗСО, коледжів, гуртожитку на баланс МВС рф (у цих спорудах ворог надалі організовував бази для особового складу, техніки та боєприпасів);
  • передача окупантам майна (автомобілі та комп’ютерна техніка) міського відділу освіти;
  • масштабна агітаційна кампанія за “приєднання” регіону до складу рф;
  • спроби незаконно залучити місцевих педагогів до “избирательных комиссий”, у разі незгоди – погрози їм “візитами” до катівень російських військових.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) Кримінального кодексу України.

Зловмисниця перебуває на тимчасово окупованій території, але співробітники СБУ встановили місця її перебування і здійснюють комплексні заходи для притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Читайте також: “Знищення підручників, зруйнування шкільного музею і пропагандистські інтерв’ю: розслідування діяльності освітян-колаборантів”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – olegda88.gmail.com, Depositphotos


Обговорення