Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Січня 2024

Сертифікація вчителів історії та громадянських дисциплін: МОН затвердило програму тестування

Міністерство освіти і науки України 9 січня 2024 року затвердило Програму незалежного тестування фахових знань і вмінь учителів історії та громадянських дисциплін (наказ №16), за якою будуть укладені тести для першого етапу сертифікації педагогів.

Про це повідомив Український центр оцінювання якості освіти.

Ознайомитися з положеннями та повним текстом документа можна нижче або за посиланням.

У грудні 2023 року МОН оприлюднило перелік категорій педагогів шкіл, які зможуть пройти сертифікацію в 2024 році. Зокрема, крім учителів початкових класів, а також математики та української мови й літератури (які викладають у 5-6 класах НУШ), до переліку додали педагогів історичної й громадянської галузей, а також галузі “Суспільствознавство”.

Програма незалежного тестування для вчителів історії та громадянських дисциплін містить 4 розділи, у кожному з яких вказані зміст матеріалу та складники професійних компетентностей:

  • “Управління освітнім процесом”: планування освітнього процесу; вимоги законодавства до організації освітнього процесу; фінювания результатів навчання учнів;
  • “Навчання учнів предметів (інтегрованих курсів)”: комунікація державною мовою з дотриманням норм української літературної мови; система теоретичних знань, визначена Державними стандартами середньої освіти; методики й технологій навчання; створення й підтримка цифрового середовища для ефективного навчання;
  • “Партнерська взаємодія з учасниками освітнього процесу”: психологічні особливості, самооцінка й особливості становлення пізнавальних процесів учнів середнього та старшого шкільного віку; розвиток емоційно-етичної компетентності вчителя; суб’єкт-суб’єктні відносини вчителя з іншими учасниками освітнього процесу;
  • “Організація освітнього середовища”: організація індивідуального, диференційованого та інклюзивного навчання; організація безпечного освітнього середовища, змістове наповнення освітнього середовища.

Незалежне тестування вчителів історичної та громадянської галузі відбудеться 14 вересня 2024 року. Однак зареєструватися для проходження сертифікації педагогам необхідно буде впродовж 15–30 січня на сайті УЦОЯО.

NT_2024-Programa-ist_Ukr

Нагадаємо, що про особливості тестів першого етапу можна прочитати за посиланням, а з перелік категорій учителів, які зможуть узяти участь у сертифікації, і квоти за областями доступні тут.

Титульне фото: УЦОЯО


Обговорення