Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Серпня 2024

Сертифікати на купівлю книжок планують видавати 18-річним українцям уже восени

Розпочати видачу сертифікатів на купівлю книжок за програмою державної допомоги “єКнига” планують у вересні цього року.

Про це повідомила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Нагадаємо, що 17 червня 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про стимулювання розвитку українського книговидання й книгорозповсюдження. Згідно з його положеннями, українці й українки, яким виповнилося 18, протягом року зможуть отримати сертифікати на придбання українськомовних видань у паперовій та/або електронній формі (приблизно на 903 гривні). Для цього молоді необхідно буде скористатися порталом або застосунком “Дія”.

За словами Олександри Коваль, УІК, Міністерство культури та інформаційної політики й Міністерство цифрової трансформації вже опрацювали Порядки надання державної допомоги на придбання книг і використання коштів. Крім того, фахівці провели робочі зустрічі з представниками “Дії” та “Ощадбанку” для узгодження технічних питань.

“Книгорозповсюджувачі активно наповнюють наш каталог “Книжки на ринку”, щоб забезпечити покупцям можливість великого вибору. Зараз у переліку вже понад 35 тисяч назв”, – розповіла очільниця УІК.

Вона також додала, що після погодження нормативних документів із Мінфіном і Мін’юстом, уряд має видати відповідну постанову. Наразі Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України надіслав прем’єр-міністру Денису Шмигалю лист з проханням пришвидшити цей процес.

“Сподіваюся, що у вересні почнемо! А тоді проситимемо всіх, хто любить і цінує українську книгу, долучитися до поширення інформації, щоб особи, які можуть отримати допомогу, своєчасно зареєструвалися в “Дії” та попросили її призначити”, – наголосила Олександра Коваль.

Читайте також: “Хто такі “живі письменники” та як говорити з дітьми про війну та мир через книги”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення