Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Червня 2022

Що робити людям з ООП, які хочуть пройти мультипредметний тест – розʼяснення

Український центр оцінювання якості освіти дав розʼяснення про спеціальні умови для осіб з особливими освітніми потребами під час мультипредметного тесту.

Повідомляється, що УЦОЯО не може створити особливі (спеціальні) умови, визначені в переліку умов, що створюють в пунктах ЗНО для осіб з особливими освітніми потребами.

Це умови за кодами:

  • 0205 – надання сертифікаційної роботи із завданнями, адаптованими для осіб із глибокими порушеннями зору, надрукованої рельєфно-крапковим шрифтом для написання і читання сліпими (шрифт Брайля); додатковий час для виконання сертифікаційної роботи входить до загального часу, відведеного для виконання сертифікаційної роботи; розумне пристосування процедур проведення ЗНО та визначення результатів для осіб із глибокими порушеннями зору;
  • 0301 – виконання сертифікаційної роботи в аудиторії на першому поверсі;
  • 0302 – наявність у будівлі зовнішніх сходів і пандусів, обладнаних поручнями з урахуванням технічних вимог до опорних стаціонарних пристроїв відповідно до ДБН В.2.2-17:2006 “Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”;
  • 0303 – наявність у пункті проведення ЗНО туалету, обладнаного універсальною кабіною, доступною для осіб, які пересуваються на кріслах колісних, відповідно до ДБН В.2.2-17:2006 “Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”;
  • 0601 – наявність кімнати для медичного працівника, в якій можливо здійснювати індивідуальні медичні процедури та контроль за станом особи;
  • 0701 – забезпечення медичним працівником періодичного контролю за станом здоров’я.

Для умови за кодом 0101 запропоновано альтернативне рішення. Замість присутності перекладача жестової мови учасники отримуватимуть потрібну для проходження НМТ інформацію у вигляді тексту.

А учасники, які потребують умови за кодом 0204, матимуть змогу збільшувати зображення на екрані (під час ЗНО вони отримували тестові зошити, надруковані спеціальними шрифтами).

Потенційні учасники НМТ, які потребують особливих (спеціальних) умов за кодами 0205, 0301, 0302, 0303, 0601, 0701 або яких не влаштовують заміни умов за кодами 0101 і 0204, можуть отримати від УЦОЯО відмову у створенні цих умов через відсутність організаційно-технологічних можливостей.

Для цього потенційному учаснику треба надіслати до УЦОЯО заяву (зразок тут) та копію медичного висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження ЗНО за формою № 086-3/о, у якому мають бути зазначені коди умов (опис умов), створення яких він потребує.

З такою ж заявою можуть звернутися потенційні учасники НМТ, у яких через змінений формат тестувань виникла потреба у створенні нових особливих (спеціальних) умов, додавши до неї копію медичного висновку.

Повний розклад мультипредметного тесту можна подивитися за цим посиланням. Також ви можете завантажити розклад НМТ у форматі PDF.

Тривалість спрощеного ЗНО збільшено з 90 до 120 хвилин.

Демонстраційний тест можна пройти онлайн або проглянути в pdf-форматі.

Докладну інформацію про блок НМТ з української мови можна подивитися за цим посиланнямз математики – за цим посиланням, з історії України – тут.

Також дивіться відповіді на найпоширеніші запитання про так зване спрощене ЗНО й розклад вступної кампанії.

Якщо ви не знаєте ваших логіну й паролю для входу на інформаційну сторінку, телефонуйте за цими номерами.

Також МОН затвердило Порядок проведення НМТ.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: УЦОЯО


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.