Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Липня 2023

Що робити, якщо дитину шантажують в інтернеті її оголеними фото: докладно про онлайн-грумінг

У Києві поліція затримала чоловіка, який займався продажем інтимних фото та відео дітей за кордон. Злочинець видавав себе за однолітка дівчат, втирався в довіру й у такий спосіб виманив понад 4 терабайти контенту. Жертвами стали понад 200 дітей з України. Після пережитого деякі з них пробували скоїти самогубство. Зараз зловмисник затриманий, триває слідство.

Онлайн-грумінг – це новий тип сексуального насильства проти дітей в інтернеті. Після того, як злочинці отримують фото, вони починають шантажувати дитину, вимагати гроші чи ще більш відверті матеріали або інтимні офлайн-зустрічі.

Як уберегти від цього дітей та що робити, якщо таке сталося з вашою дитиною розповідають у третьому епізоді подкасту “Хороших батьків не блокують” від #stop_sexтинг у співпраці з The Ukrainians Media.

Про це “Новій українській школі” повідомили автори подкасту.

Послухати подкаст можна за посиланням.

Як починається онлайн- грумінг?

  • Спілкування починається в соціальних мережах чи онлайн-іграх.
  • Злочинці маскуються під підлітків.
  • Вони володіють психологічними інструментами: знають, як дитину зацікавити, створюють міраж дружби або ж симпатії.
  • Злочинці можуть пропонувати зробити подарунок у онлайн-грі, поповнити рахунок, вислати гроші.

Трапляються випадки, коли онлайн-грумінг переростає в насильницькі злочини в реальному житті. Дитина отримує не тільки психологічну шкоду, але й фізичні травми”, – коментують автори подкасту.

Що робити, якщо дитину шантажують в інтернеті?

Як свідчить статистика, в Україні майже 75 % дітей не розповідають батькам про проблеми в інтернеті. Тому особливу увагу варто приділяти побудові довірливих стосунків. Також варто звертати увагу на декілька маркерів:

  • дитина постійно з кимось переписується і не розповідає, з ким саме;
  • дитина раптово перестала користуватися гаджетами;
  • дитина не хоче ходити до школи чи на гуртки;
  • імітує головний біль чи біль у шлунку тощо.

Якщо ви вже дізналися, що дитину шантажують, варто:

  1. зробити скріни листування, зберегти посилання на сторінку облікового запису зловмисника, на фотографії, записати його голос, якщо це можливо;
  2. подати заяву на сайті кіберполіції (“за статтею 156–1 Кримінального Кодексу України, за домагання дитини для сексуальних цілей тобто “грумінгу” – налагодження довірливих стосунків із дитиною (у тому числі в інтернеті) з метою сексуального насильства над нею карається обмеженням волі на строк до 3 років”);
  3. можна звернутися по психологічну допомогу на сайті, отримати консультацію за телефоном 1545 (далі обрати 3), подати заяву для видалення контенту та поскаржитися в соцмережах.

Нагадуємо, що нещодавно “Нова українська школа” публікувала 10 порад, як підготувати себе й дитину до приїзду в Україну.

Усі фото: #stop_sexтинг


Обговорення