Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Березня 2023

Щоб забезпечити зарплати вчителям у 2023 році, громади потребують фінансової підтримки уряду

Асоціація міст України звернулася до уряду із проханням погасити 8,5 мільярда дефіциту освітньої субвенції у 2023 році.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Кожна друга громада в Україні має дефіцит освітньої субвенції понад 10%.

Наразі 715 органів місцевого самоврядування повідомили про незабезпеченість громад освітньою субвенцією – загалом в обсязі 8,5 млрд гривень. Про це заявив за підсумками засідання Правління голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко.

“У Державному бюджеті на 2023 рік розмір освітньої субвенції для територіальних громад склав 87,5 млрд грн, що на 20% менше ніж у 2022 році. Щоб забезпечити виплати заробітних плат вчителям, Правління Асоціації міст України звернулось до уряду, аби той погасив 8,5 млрд грн дефіциту освітньої субвенції в 2023 році”, – пояснив Віталій Кличко.

В Асоціації міст Україні наголошують, що здійснення виплат освітньої субвенції державою передбачено законом, адже середня освіта є державною гарантією.

Державні кошти спрямовують винятково на заробітну плату педагогічних працівників шкіл. Решту витрат на утримання закладів освіти забезпечують органи місцевого самоврядування: оплату праці непедагогічним працівникам, житлово-комунальні послуги, утримання будівель закладів середньої освіти.

Читайте також: “Який відсоток обласних бюджетів піде на освіту у 2023 році? – відповіді ОВА”.

Фото: Київська міська рада


Обговорення