Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Серпня 2024

Шкільний тиждень документального кіно про права людини: заклади освіти України запрошують доєднатися до просвітницького проєкту

Вчителів і учнів запрошують взяти участь в освітньому проєкті “DOCU/ТИЖДЕНЬ”, який покликай підвищити обізнаність школярів про права людини.

Про це повідомили автори ініціативи – ГО “Docudays”.

Зареєструвати свій заклад освіти чи клас для участі в проєкті директори та вчителі можуть з 26 серпня до 23 вересня 2024 року за посиланням.

Документальне кіно – це ефективний освітній інструмент, який допомагає в неформальний і нестандартний спосіб:

  • говорити з учнями про важливе;
  • навчати їх базових цінностей і прав людини;
  • готувати їх до відповідального дорослого життя.

Під час “DOCU/ТИЖНЯ” вчителям пропонують провести покази документальних фільмів із колекції Міжнародного фестивалю Docudays UA, а також модероване обговорення стрічок разом із учнівством.

Як пояснюють організатори, переглянувши тематичні документальні фільми й обговоривши їх з однокласниками й учителями, учні зможуть:

  • краще зрозуміти звʼязок між правами людини, волонтерством, громадянською активністю й відновленням країни;
  • отримати практичні поради й інструменти для захисту прав людини;
  • навчитися дискутувати з опонентами й аргументувати свою думку.

Шкільний “DOCU/ТИЖДЕНЬ” стартує 24 вересня й триватиме до 31 жовтня 2024 року. У цей період школярам і вчителям у межах проєкту пропонують переглянути й обговорити такі кінострічки:

  • “Мова” режисера Сергія Лисенка (тривалість – 16 хвилин, для учнів 5–8-х класів): фільм про те, як активісти організовують на Сході й Півдні України безплатні мовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти та проводять зустрічі з письменниками;
  • “Євромайдан SOS” режисера Сергія Лисенка (тривалість – 21 хвилина, для учнів 7–11-х класів): у фільмі йдеться про те, як 1 грудня 2013 року (наступного дня після побиття студентів на Майдані Незалежності) активісти відкрили “гарячу” лінію для постраждалих і ще одну – для волонтерів-адвокатів;
  • “Казка про коника” режисерів Уляни Осовської та Дениса Страшного (тривалість – 75 хвилин, для учнів 9–11-х класів): у фільмі йдеться про колишнього антирадянського активіста, а нині — монаха в миру й художника Анатолія Лютюка, який мешкав у старовинній кам’яній вежі в Таллінні. Утім, початок російсько-української війни у 2014 році змусив його залишити мирну естонську столицю й з волонтерською місією вирушити в прифронтові міста й села України.

Педагоги, які долучаться до проєкту отримають усі необхідні методичні матеріали, зокрема, сценарії для обговорення фільмів. Крім того, вчителям за потреби надаватимуть консультації.

У кінці “DOCU/ТИЖНЯ” учасники й учасниці також отримають сертифікати.

Докладніше про мережу DOCU/CLUB шукайте на сайті за посиланням або на сторінках у Facebook та Instagram.

Раніше ми також розповідали, що в “Docudays” вийшов збірник про роль кіноклубів в об’єднанні громад та шкільних спільнот.

Читайте також: “Документальне кіно для вивчення шкільних предметів: досвід інтеграції від тернопільської вчительки”.

Титульне фото: Мережа DOCU/CLUB


Обговорення