Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Травня 2023

“Школа перемоги”: лялькові відеоказки, які можна використати у виховній роботі, знімають у Кропивницькому

У Кропивницькому в міському центрі дитячої та юнацької творчості екранізують патріотичні казки місцевого письменника. Мета проєкту “Школа перемоги” – за допомогою повчальних історій перемикати увагу дітей від війни і налаштувати на віру в перемогу України.

Про це розповідає “Суспільне”.

Як пояснила режисерка проєкту Євгенія Сілантьєва, ідея “Школи перемоги” належить міському управлінню освіти. За допомогою казкових персонажів команда допомагає дітям налаштуватись на позитив: “Хочемо відволікти дітей від усіх подій, пов’язаних з військовою агресією РФ, переключити їхню увагу від основних наших проблем. Наші сюжети називаються уроками. Всі вони різні за тематикою”.

Проєкт започаткували в січні 2023 року. Екранізували наразі сім казок. У кожній історії є двоє незмінних персонажів – дідусь-казкар і пес Патрон. Роль казкаря виконує автор історій, письменник Павло Чорний.

Акторка проєкту Оксана Головко виконує роль пса Патрона. Розповідає, що цього персонажа обрали через любов дітей до реального пса Патрона з ДСНС: “Діти полюбляють цю тваринку, тому ми вирішили зробити в цій казочці головним героєм саме пса Патрона”.

Іграшки-персонажів створюють майстрині – керівниці гуртків декоративно-ужиткового мистецтва центру.

У кожній казці жителі лісу потрапляють у ситуації, в яких перемоги не досягти без вірних друзів, розповів автор, тож історії навчають дітей дружби і взаємної допомоги.

Казки викладають на каналі Центру в YouTube та на сторінці управління освіти у Facebook. Режисерка розповіла: “Використовувати ці сюжети можна на виховних заходах, на класних годинах. Вчителі, беручи цей наш контент для своїх занять, можуть не тільки переглядати казки, а й обговорювати їх, малювати, організовувати конкурси малюнків. Є зворотний зв’язок, що для нас дуже важливо, тобто контент використовують за призначенням”.

Тривалість історій – від шести до десяти хвилин. За задумом, до кінця навчального року планують екранізувати ще дві-три казки.

Нагадуємо, що сьогодні о 19:00 відбудеться онлайн-зустріч із телеведучою Машею Сердюк на тему “Як це – бути фудблогеркою і письменницею?”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення