Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Вересня 2023

“Школа в Україні каже, що сімейна/дистанційна форма більше недоступна” – коментар МОН щодо вибору форм навчання

Батьки учнів і учениць українських закладів освіти мають право самостійно обирати будь-яку з форм навчання: дистанційну, сімейну або екстернатну.

Про це нагадало Міністерство освіти і науки України.

Зауважимо, що на пошту “Нової української школи” надійшло близько 30 звернень від батьків, які з дітьми тимчасово перебувають за кордоном, з аналогічним змістом – “наша школа в Україні повідомила, що сімейна/дистанційна форма/екстернат більше недоступні”.

В Україні, згідно з законодавством, повну загальну середню освіту учні можуть здобувати за 6 формами:

  • очною (денною);
  • дистанційною;
  • мережевою;
  • екстернатною;
  • сімейною (домашньою);
  • педагогічного патронажу.

Варіанти навчання для дітей за кордоном

1. Дистанційну форму навчання організовують для учнів і учениць, які не можуть відвідувати школу очно. Зокрема, в Україні такий спосіб здобуття освіти став переважаючим з безпекових міркувань під час пандемії Covіd-19 і повномасштабної війни. Крім того, дистанційний варіант здобуття освіти можуть запровадити в окремих школах за рішенням їхніх засновників. Учні навчаються за дистанційною формою відповідно до положення.

Однак, якщо в закладі освіти немає можливості навчатися онлайн, батькам або іншим законним представникам необхідно звернутися в місцевий орган управління освітою з проханням запропонувати іншу школу.

2. Під час сімейної (домашньої) форми навчання школярі здобувають освіту самостійно, отримуючи консультації від учителів. Такі діти проходять лише підсумкове оцінювання (семестрове й річне), а також атестацію.

Якщо учень, учениця або один із батьків чи інших законних представників офіційно зареєстровані на території обслуговування школи, заклад освіти не має права відмовити в зарахуванні або переведенні на сімейну форму навчання.

3. Екстернат – ще одна форма здобуття освіти, яка дозволяє учням і ученицям навчатися самостійно. Школярі на екстернаті проходять тільки річне оцінювання і/або атестацію.

За заявою батьків заклад освіти зобовʼязаний перевести дитину на екстернат або зарахувати школяра, який зареєстрований на її території обслуговування.

4. Як раніше повідомили в МОН, родини, які вимушено перебувають за кордоном, а діти навчаються там в іноземній школі, можуть обрати дистанційне вивчення предметів українського компоненту в окремо визначених школах.

Отже, батьки або інші законні представники дитини мають право обрати будь-яку форму навчання в інших закладах освіти. Школи не мають права відмовляти учням у зарахуванні або переведенні на іншу форму навчання. Крім того, заклади освіти можуть зараховувати дітей для навчання за індивідуальною формою незалежно від наявності вільних місць у класі, здійснюючи освітній процес відповідно до положення.

Читайте також: “Війна мала стати причиною для “генерального прибирання” освітніх програм – Іванна Коберник”.

Титульне фото: freepik.com


Обговорення