Відповідно до реформи, школи зможуть обирати модель харчування із запропонованих.
Про це на своєму Телеграм-каналі заявила Олена Зеленська.
За її словами, у закладів освіти є такі варіанти:
- базові кухні працюватимуть усередині закладів освіти, як це відбувалося раніше;
- опорна кухня схожа на базову – вона теж функціонує всередині школи, але тут можуть готувати страви й для навколишніх закладів, де неможливо організувати кухню або ж це економічно невигідно;
- фабрика-кухня – нова для України модель організації харчування, коли для приготування страв використовують потужності окремого підприємства, і вони забезпечують їжею школи чи дитсадки цілої громади.
Ці зміни, як зазначила Олена Зеленська, забезпечать низку важливих переваг:
- Рівність: у кожній школі, у кожному освітньому закладі має бути якісна, збалансована їжа – це один із наріжних принципів реформи. Завдяки цим трьом моделям буде можливість доставляти свіжі обіди навіть туди, де в школах лишилося декілька малих класів.
- Оптимізація ресурсів – насамперед, електроенергії та води.
- Контроль якості: на одну кухню легше підібрати кваліфікований персонал, забезпечити її новітнім обладнанням, проконтролювати всі процеси відповідно до технологічних карт.
Читайте також: “У Лозовій готують ділянку для будівництва другої в Україні фабрики-кухні”.
Фото: Київська міська державна адміністрація
Обговорення